Direktlänk till inlägg 6 april 2011

Korkad insinuation

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 april 2011 14:25


Igår intervjuades jag av en representant för Finlands radio och fick frågan om inte vårt öppna brev om svenskans ställning var ett beställningsarbete från Finland. Jag förnekade naturligtvis detta, men sade också att jag var medveten om att den anklagelsen skulle komma. Jag har läst så många kommentarer till de finlandssvenska tidningarnas och mediernas språkartiklar så att jag vet hur tongångarna går.


Mycket riktigt – i kommentarfältet till denna nyhetsartikel på svenska.yle dyker sådana anklagelser upp lika säkert som amen i kyrkan:


1.”Men Anna-Maja, visst visste du om Språkförsvaret? Att ljuga är ju fult!, lärde vi i folkskolan. Små lögner är lika fula som stora lögner.

 

2. Sfp tar till alla medel inför valet, beställer stöd från Sverige. Jag har varit många gånger i Sverige har många släktingar där, majoriteten där vet inte att det talas svenska i Finland.”


Däremot har vi naturligtvis mycket goda kontakter med en del finlandssvenska skribenter och språkaktivister, men absolut inte med något parti, exempelvis Svenska Folkpartiet, inte ens med Svenska Folktinget. Faktum är att Språkförsvaret heller inte har genomfört bilaterala möten med svenska riksdagspartier. Vid två tillfällen har företrädare för olika riksdagspartier i Sverige föreslagit separata möten med oss, men Språkförsvaret har aldrig gått vidare med dessa möten.


Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och det är avgörande för vår genomslagskraft att vi inte kan associeras med något politiskt parti. Medlemmarna finns också utspridda på hela vänster-och-högerskalan. Språkförsvaret kritiserar – och berömmer – de politiska partierna utifrån vår egen språkpolitiska plattform och vår strävan är att samarbeta med de politiska partierna på våra villkor. När det gäller Finland, medger vi gärna också att vi är den enda rikssvenska organisation, som systematiskt följer språkdebatten i Finland - se vårt arkiv.


Men anklagelserna är symptomatiska för språkklimatet i Finland.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 12:00


...människor i olika typer av sammanslutningar har vett att använda sig av svenska här i landet!       Jämför med fjanterier som "Missing People Sweden", "Cold Case Sverige" och "X-Cons", för att nämna några exempel. Den hemmasnickrade och o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 08:00

(Brevväxling med Utbildningsradion om programmet ”Balkans metropoler”)   Från: Kundtjänst <Kundtjanst@ur.se> Skickat: den 26 maj 2020 15:05 Till: Ola Nilsson Ämne: Sv: Fråga om Balkans metropoler   Hej Ola, Jag har full f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se