Direktlänk till inlägg 1 april 2011

Vilka behärskar engelska bäst som andra språk?


EF Education First, ursprungligen EF Språkresor, har låtit göra en undersökning av vuxnas (utanför de engelskspråkiga länderna) färdigheter i engelska. Undersökningen omfattar 44 länder och områden och bygger på provresultat från över två miljoner människor, som genomfört gratis tester på nätet från 2007 till 2009.


Undersökningen, EF English Profiency Index (EF EPI), visar att Norge, Holland, Danmark, Sverige och Finland – i den ordningen – uppvisar de bästa kunskaperna i engelska:


De 15 bästa länderna  på English Proficiency Index

Placering

Land

Indextal

Färdighet

1

Norge

69,09

Mycket hög

2.

Holland

67,93

Mycket hög

3.

Danmark

66,58

Mycket hög

4.

Sverige

66,26

Mycket hög

5.

Finland

61,25

Mycket hög

6.

Österrike

58,57

Hög

7.

Belgien

57,23

Hög  

8.

Tyskland

56,64

Hög  

9.

Malaysia

55,54

Hög  

10.

Polen

54,62

Hög  

11.

Schweiz

54,60

Moderat

12.

Hong Kong

54,44

Moderat

13.

Sydkorea

54,19

Moderat

14.

Japan

54,17

Moderat

15.

Portugal

53,62

ModeratI rapporten pekar EF Education på att de fem länder, som är bäst placerade i detta index har vissa gemensamma drag:


  • De är välmående nordeuropeiska länder med begränsad folkmängd.
  • Deras huvudspråk talas bara av ett begränsat antal människor i världsmåttstock.
  • Deras invånare har lång skolgång bakom sig och klarar sig i regel ganska väl i internationella tester av allmän utbildningsnivå.

Det är förvånande att EF Education inte noterar att huvudspråken eller majoritetsspråken i Belgien, Danmark, Holland, Norge, Sverige, Schweiz, Tyskland, Österrike alla är germanska, d.v.s nära besläktade med engelskan. Om Island hade tagits med i undersökningen, skulle landet säkerligen hamnat bland de sex bästa.  Det är i och för sig märkligt att Schweiz kommer först på elfte plats, slaget av bl.a Malaysia och Polen. Finland sticker ut också ut. Men Finlands placering hänger ihop med att svenska är nationalspråk och att många finländare är tvåspråkiga i finska och svenska. Japan - och Tyskland - är inte precis länder med begränsad folkmängd.


Rapporten kan laddas ner här liksom en interaktiv karta.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr.

2 april 2011 00:42

Belgien kommer på 7:e plats vilket är intressant. Hade Flandern varit självständigt hade de antagligen kommit etta. Så gott som alla flamländare talar nederländska, franska och engelska, dessutom talar många även tyska.

Nederländska är det nationalspråk som är närmast besläktat med engelskan och talar man både nederländska och franska kan man i princip förstå skriven engelska utan studier.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 1 juni 12:05

”Lysande lagom är en underhållande och allmänbildande podcast för alla språkintresserade, eller för den som är nyfiken på hur det är att lära sig svenska och komma till Sverige som vuxen. Du möter Emil Molander, lärare i svenska som andraspråk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 15:38

Aftenposten den 12 maj skriver:   ”– I dag skriver vi språkhistorie, innledet kulturministeren tirsdag. For første gang skal Norge ha én enkelt lov som styrer det offentliges språkpolitikk. Det betyr blant annet en strengere linje f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anni-Frid (”Frida”) Lyngstad (Abba) - Även en blomma   Söndagens svenskspråkiga dikt   Blomman   När sig våren åter föder,  Klar och ljuf,  Dagen ler och solen glöder, --  Vaknar du,  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 12:40

I senaste numret av Språknytt presenterar Ingjerd T. Skaug Robin en uppdaterad analys av den franska språklagen:   ”Den franske språkloven er et viktig instrument for at fransk kultur og språk skal kunne hevde seg i konkurranse med engelsk,...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 11:25

(Texten är hämtad härifrån)   Glæd jer til Sprogkræsen 7, som udkommer den 1. juni. Her kan I bl.a. læse om coronadansk, brugen af engelsk på butiksfacaderne i Holbæk, H.C. Ørsteds sammentænkning af natur- og sprogvidenskab og faste udtryk som...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se