Direktlänk till inlägg 8 februari 2011

Svenskan i Finland - på offensiven eller på intensiven?

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2011 14:01

(Texten är hämtad från Finlandsinstitutets pressmeddelande)


En diskussion om hur svenskan tappar terräng som samhällsbärande språk i Finland:


Vilka följder får det för individen och för samhället?
Vad kan man göra för att vända utvecklingen?
Vilka förändringar har svenskan genomgått inte minst i Helsingfors där finskan i dag också är många finlandssvenskars vardagsspråk?


De debattglada författarna Leif Höckerstedt och Kenneth Myntti i ett samtal med Finlandsinstitutets direktör Bengt Packalén.


Finlandssvenskans ställning som det ena av Finlands två nationalspråk har de senaste åren upplevts som starkt hotad. Också här i Sverige har media rapporterat om finska protester mot ”tvångssvenskan” i skolan, om östfinländska kommuner där man vill införa undervisning i ryska på bekostnad av svenskan, om en hätsk språkdebatt på internet och om språkpolitiska fadäser på statsministernivå.

I två aktuella böcker beskrivs finlandssvenskans (och finlandssvenskarnas) aktuella situation – vilka mekanismer som står bakom den försvagade ställningen för minoritetsspråket och hur själva språket har utvecklats under trycket från majoritetsspråket. Vilken framtid väntar finlandssvenskan?

 

Hur mår finlandssvenskan?


I Svenskan på plats! diskuterar lingvisten Leif Höckerstedt hur finlandssvenskan förändrats i det dagliga umgänget med finskan i Helsingfors, den språkliga maktbalansen, det pågående språkbytet hos vissa finlandssvenskar – men också finlandssvenskans beroende av Sverige och kontakterna västerut.

Kan patienten tillfriskna?


I Svenskan på offensiven eller på intensiven visar journalisten Kenneth Myntti hur samhälleliga kompromisser och ekonomiska och politiska karriärsträvanden har tärt på de svenska strukturerna – men han målar också upp en positiv framtidsvision!


Fri entré! Välkommen!
Tid: Torsdag 10 februari 2011 kl.18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4 (vid Birger Jarlsgatan 35), Stockholm
Info: 08-545 212 00. Ingen förhandsanmälan!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 aug 12:53


      Martin Andersson skriver på Språkförsvarets vänner:   "Bakvänt att uppmärksamma när svenska används, men går man runt i Östermalms mest hippa kvarter, så dominerar ju engelskan. Ikea håller i alla fall stilen."   (Denna nätdagbok ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 aug 17:13

I en ledarartikel i Expressen kommenterar Malin Siwe det märkliga förhållandet att eleverna i grundskolan kan använda rättstavningsprogram i samband med de nationella proven i svenska, men inte i engelska:   ”Denna udda skillnad i syn på rä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller? ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 11:42

En svensk studie, presenterad i en svenskspråkig medicinsk tidskrift. Detta i den annars så genomanglifierade forskningsvärlden.   Trevlig läsning!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 aug 12:22

Grönköpings veckoblads årsbok, som nyligen har lämnat tryckeriet, förtäljer bland annat:   ”Business square kommer Stora torget att omdöpas till, om ett förslag från kommunkontoret godtages av stadens styrande. Ytterligare namnförslag är Cu...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se