Direktlänk till inlägg 8 februari 2011

Svenskan i Finland - på offensiven eller på intensiven?

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2011 14:01

(Texten är hämtad från Finlandsinstitutets pressmeddelande)


En diskussion om hur svenskan tappar terräng som samhällsbärande språk i Finland:


Vilka följder får det för individen och för samhället?
Vad kan man göra för att vända utvecklingen?
Vilka förändringar har svenskan genomgått inte minst i Helsingfors där finskan i dag också är många finlandssvenskars vardagsspråk?


De debattglada författarna Leif Höckerstedt och Kenneth Myntti i ett samtal med Finlandsinstitutets direktör Bengt Packalén.


Finlandssvenskans ställning som det ena av Finlands två nationalspråk har de senaste åren upplevts som starkt hotad. Också här i Sverige har media rapporterat om finska protester mot ”tvångssvenskan” i skolan, om östfinländska kommuner där man vill införa undervisning i ryska på bekostnad av svenskan, om en hätsk språkdebatt på internet och om språkpolitiska fadäser på statsministernivå.

I två aktuella böcker beskrivs finlandssvenskans (och finlandssvenskarnas) aktuella situation – vilka mekanismer som står bakom den försvagade ställningen för minoritetsspråket och hur själva språket har utvecklats under trycket från majoritetsspråket. Vilken framtid väntar finlandssvenskan?

 

Hur mår finlandssvenskan?


I Svenskan på plats! diskuterar lingvisten Leif Höckerstedt hur finlandssvenskan förändrats i det dagliga umgänget med finskan i Helsingfors, den språkliga maktbalansen, det pågående språkbytet hos vissa finlandssvenskar – men också finlandssvenskans beroende av Sverige och kontakterna västerut.

Kan patienten tillfriskna?


I Svenskan på offensiven eller på intensiven visar journalisten Kenneth Myntti hur samhälleliga kompromisser och ekonomiska och politiska karriärsträvanden har tärt på de svenska strukturerna – men han målar också upp en positiv framtidsvision!


Fri entré! Välkommen!
Tid: Torsdag 10 februari 2011 kl.18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4 (vid Birger Jarlsgatan 35), Stockholm
Info: 08-545 212 00. Ingen förhandsanmälan!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 16 feb 21:16

Karin Pihl skriver i Göteborgs-Posten:   ”Den där SAS-reklamen, som hävdar att skandinaver inte har någon kultur, var ju fånig. Varför skulle alla andra länder och regioner ha en kultur men inte vi? Så unika är vi trots allt inte. Men rekla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 15 feb 19:11


Det svenska företaget Klarna kommunicerar med svenska folket på engelska. Helsidesannons idag i DN.       (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 13 feb 19:10

...och kommer att säga det igen!     Många artister upplever ett lyft av att sjunga på sitt modersmål, svenska, istället för att gömma sig bakom engelska, med klichéer och "yeah:n". Denna unga artist slår årets Idol-jury med häpnad när han, ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 13 feb 16:14

Resumé skrev för två år sedan:   ”För tio år sedan var alla marknadschefer. Punkt slut. Idag kan listan över titlar som används istället för eller tillsammans med marknadschef göras oändligt lång. Och gärna också något om loyalty, officer e...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 12 feb 17:15

Uno Jarsjö skriver på Språkförsvarets vänner på Facebook:   ”Just nu visas en riktigt bra belgisk polisserie på SVT. Man pratar flamländska och originaltiteln är De Dag. Det har man översatt till The Day. På vilket sätt är det relevant att ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se