Direktlänk till inlägg 1 januari 2011

Vilket språk ska amerikanska elever lära sig först och främst?

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 januari 2011 19:30

Om en person som talar tre språk är trespråkig och en som talar fyra språk är fyrspråkig, vad kallas då den som inte talar något språk alls? Svar: amerikan.

Denna historia, inte helt okänd, återberättas av Nicholas D. Kristof i en artikel, "Tongue tied in America", i International Herald Tribune den 31/12 2010.


Kunskaperna i främmande språk i USA ar begränsade bland gymnasister. Enligt en undersökning, som har några år på nacken, läser bara en tredjedel ett främmande språk, och då vanligen spanska.  Kristof har lagt märke till att de  ungdomar (och deras föräldrar) som ar intresserade av språkkunskaper i allt större utsträckning vill lära sig kinesiska. Bara i New York finns det 80 skolor som erbjuder undervisning i kinesiska, i vissa fall redan i förskolan. Kristof, som själv behärskar kinesiska (liksom hans tre barn), ifrågasätter detta. Han menar att det vore bättre om dessa föräldrar och ungdomar valde spanska, som är ett växande språk pa hemmaplan. Primero hay que aprender Espanol. Ranhou zai xue zhongwen. Enligt ett institut, Pew Research Center, beräknas antalet spansktalande i USA uppgå till 29 procent 2050. Detta motsägs av Claude S. Fischer i en artikel, som hävdar att ingen annan språkgrupp i USA har lärt sig engelska så snabbt som nutidens spanskspråkiga invandrare.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

marmelad

1 januari 2011 20:18

Förlåt en petimäter:

... kristof som själv behärskar kinesiska (liksom sina tre barn) ...

Han behärskar alltså sina tre barn. I min språkvärld behärskar han kinesiska (liksom hans tre barn) ... behärskar kinesiska ...

 
Ingen bild

Hillo

4 januari 2011 16:29

Noterar med glädje rättelsen i ursprungstexten - men då blir ju mitt påpekande onödigt ;-).

 
Ingen bild

En annan bloggare

4 januari 2011 20:32

Hillo.

jag glömde att tacka dig för rättelsen. Det är bättre att språkfelet rättas än att det fortsätter att misspryda inlägget.

 
Ingen bild

Hillo (marmelad)

4 januari 2011 22:46

Nu har jag avslöjat mitt alias - glömde i hastigheten bort att jag hade skrivit den första kommentaren under "pseudonym". Får hitta på en ny förklädnad ;-).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se