Direktlänk till inlägg 23 december 2010

Årets språkklappar enligt Språksamt

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 december 2010 13:32


I det senaste numret av nyhetsbrevet Språksamt rekommenderar Anders Lotsson ett antal språkklappar, som vi vidarebefordrar. Texten är redigerad. Det är möjligt att ni inte hinner inhandla någon av dessa böcker före julafton, men alldeles säkert före nästa julafton:

Språkens historia: en upptäcktsresa i tid och rum av Tore Janson. Rena nöjesläsningen. Även om du läste Tore Jansons Språken och historien från 1997 har du nog utbyte av denna bok, som är en omarbetad nyutgåva. 169 kronor.

Språken i Sverige, redigerad av Östen Dahl och Lars-Erik Edlund. (Ingår i Sveriges Nationalatlas.) Det är en bok som man sitter och bläddrar i i timmar om man är det minsta språkintresserad. 240 kronor.

Lagom finns bara i Sverige - och andra myter om språk av Mikael Parkvall. Mikael Parkvall avlivar den ena språkliga myten efter den andra, inklusive den om att eskimåerna har si och så många ord för snö - ja, hur många ord ska det vara egentligen? Pocketupplaga 39 kronor. (För engelskspråkiga vänner finns Limits of language av Mikael Parkvall.)

Norstedts svensk-engelska ordbok - professionell och Norstedts engelsk-svenska ordbok - professionell. Ett måste för översättare. Tillägget professionell ska tas på allvar. Det här är inget för semesterresan. Du behöver ett stort skrivbord om du tänker slå i de här ordböckerna dagligen. 486 kronor per bok.

Orden och evigheten av Ola Wikander. Mannen som läser sumeriska lika lätt som vi andra läser Kalle Anka berättar om sådant som man lätt kan ta reda på om man bara råkar behärska några tiotal så kallade döda språk. 159 kronor.

Svensk ordbok, utgiven av Svenska Akademien. Den kom ut förra året, men passar även i årets säck. Två tjocka band med 65 000 ord till det facila priset av 489 kronor.  

Myter och sanningar om läsning av Jana Holsanova, utgiven av Språkrådet. Det här är boken för dig som utformar webbsidor eller tryckta sidor. Jana Holsanova har undersökt vad människor faktiskt tittar och läser på när de ser en sida, och vad de inte tittar på och inte läser. Efter att du har läst den här boken inser du kanske att det är dags att rita om. 150 kronor.

Virtual Words: Language from the Edge of Science and Technology av Jonathon Keats (jo, det stavas så). Jonathon Keats skriver spalten Jargon Watch i tidskriften Wired. Det här är en genomgång av hur nya termer uppstår, sprids, försvinner eller lever vidare. 155 kronor.

(Priserna är tagna från en svensk webbokhandel.)

Nyhetsbrevet Språksamt som alltid är läsvärt kan beställas här! Det senaste numret gick ut till 1823 prenumeranter.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 20:00

   Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards