Direktlänk till inlägg 20 oktober 2010

Framtiden tillhör internservicegeneralisterna

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 oktober 2010 19:29



En ny yrkesbeteckning har myntats: internservicegeneralisten! Det är försäkringskassan i Sundsvall som bryter ny mark på språkets område. Detta berättas i denna artikel på Mittnytts webbplats från juli år. Kontoret i Sundsvall skulle anställa en vaktmästare men hade också tänkt ut ett helt nytt namn på jobbet.


Mittnytt skriver vidare:


Men det är likafullt ett vaktmästarjobb. I arbetsuppgifterna ingår allt från fastighetsfrågor och möblering till byte av glödlampor och toner och papper i kopieringsapparaterna. En central arbetsuppgift är ’hantering av kaffeautomater’. 


Försäkringskassan sticker inte under stol med att det nya namnet också handlar om att försöka höja statusen på yrket
.”


Om den nya yrkesbeteckningen ledde till en anstormning av sökande, framgår inte av artikeln. I varje fall var det sedvanlig vaktmästarlön som gällde.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

21 oktober 2010 13:20

Det där med omdöpning av yrkestitlar blir ofta bara dumt. Redan på 1970-talet skulle vaktmästarna på Uppsala universitet döpas om till institutionstekniker. På den tiden ansågs det tydligen fint att vara just tekniker, för städare/städerskor skulle heta hygientekniker, och hushållssysslor skulle kallas hemteknik. Men i vilket fall tycker jag institutionstekniker är bättre än det krångliga internservicegeneralist. Men det är åtminstone inte på engelska...

 
Ingen bild

Hillo

22 oktober 2010 11:49

Undrar just hur många som vet att en "generalist" är "en person med mångsidiga kunskaper". Jag vet det sen jag slog upp ordet i SAOL. Min första association var att det handlade om något militäriskt. Men så är jag kanske inte mallen för ordkunskap i svenska med min utländska bakgrund ;-).

 
Ingen bild

Susanne L-A

24 oktober 2010 11:20

Jag håller med Hillo ang ordet generalist. Själv associerade jag spontant till en journalist, för min förra arbetsgivare anställde en sådan häromåret, och tjänsten rubricerades som just generalist i platsannonsen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards