Direktlänk till inlägg 15 oktober 2010

Ärans och hjältarnas språk för hela slanten

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 oktober 2010 17:11


För en tid sedan skrev jag ett inlägg  här i nätdagboken att invandrarspråken, tillsammans eller vart och ett för sig, i motsats till engelskan inte utgör något hot mot svenskan. Det förmodligen starkaste argumentet är språkbytesprocessen, d.v.s det faktum att en stor del av andra generationen invandrare tidigt växlar från föräldrarnas modersmål till svenska, varvid det senare utvecklas till deras starkaste språk, huvudspråk.


Orsaken till detta språkbyte är mycket enkel: Så fort ett barn går ut på gården i en invandrartät förort i Sverige, måste det kommunicera på svenska, om det inte bara vill leka med barn från den egna etniska gruppen. Ett barn med somaliska föräldrar måste kommunicera med ett barn med turkiska föräldrar – på svenska. Detsamma gäller i barnomsorgen och i grundskolan. Svenska blir alltså ett lingua franca. För var och en som bor, eller har bott, i en invandrartät förort i Sverige, är detta en självklar iakttagelse.


I en kommentar den 16/9 2010 på Lingvistbloggen gör Stefan Holm just en sådan iakttagelse, som helt stämmer överens med mina 35-åriga erfarenheter från Rinkeby-Tensta:


Ingen har nappat på kvintessensen i Mikaels inlägg – Jimmie Åkessons åsikt att andra språk än svenska borde förbjudas i lektionssalar och på skolgårdar. Kanske borde jag säga något, då jag bor högst uppe på Hammarkullen i Göteborg, där vi svennar utgör vid pass 20 procent av inbyggarna:

 

Nog hör jag spanska, arabiska, persiska etc. runt omkring mig. Men sitter jag på min balkong, läppjar på ett glas rosé i sensommarsolen och likt Cornelis i Turistens klagan lyssnar på 'dom glada ungarna utanför' (Åkesson torde väl med Taube i Tatuerarevalsen kalla det 'negrer och skrik och skrän'), så visst sjutton är det ärans och hjältarnas språk för hela slanten!

 

Ordförrådet är helsvenskt (nja… fuck och shit förstås, men det är väl inga lån från Koranen). En och annan grammatisk nymodighet dyker upp, typ vi vann dom, 3-0. Men än se’n – ju enklare, ju simplare sade redan Salig Dumbom.

 

Det avvikande jag hör är prosodin i åtminstone tre avseenden:
1. Den är 'hypersvensk' såtillvida, att grav accent används genomgående även där vi infödingar inte gör så. T.ex kallas jag Ste³fan² (med SAOBs notation).
2. Den skiljer inte alltid mellan kort och långt (vokaler, konsonanter, stavelser).
3. (Kanske som en följd av 1 och 2) är satsmelodin åt staccato-hållet till, alltså väl ämnad för metriken i den rap, som frodas i förorter.

 

På jobbet klagar föräldrar över detta: ungarna vägrar tala sitt modersmål. Så frågan är, varifrån Åkessons ångest härrör. Finns det studier, som visar, att utrikiskan tar över på skolgårdarna eller är det självsuggererade hjärnspöken från SDs interna seanser? 

 

Apropå "hypersvensk". För några år sedan arbetade jag på ett populärt innerstadsgymnasium i Stockholm. Detta var efter den s.k friskolereformens och betygsintagningens införande i Stockholm. Den senare innebar att elever med höga betyg från förorterna kunde ta sig in in på dessa populära innerstadsgymnasier. Efter ett slag lade jag märke till att många andragenerationens invandrarelever från Södra (dit Rinkeby-Tensta hör) och Norra Järva talade en hyperkorrekt stockholmska, när de befann sig i detta gymnasium. Denna varietet skilde sig tydligt från den gängse ungdomsvarieteten i dessa förorter.

 

Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 

 
 
Ingen bild

Albin

16 oktober 2010 20:25

Inse att engelskan utgör hotet, inget annat språk.

En sund början vore om de svenskar som tror att de har blivit engelsmän eller amerikaner inser att de har ett eget modersmål och en egen kulur.

Hur väl de än vill vara "internationella", (läs anglifierade) blir de ändå bara bleka jänkar-kopior. Med svenska språket kan de vara sig själva istället och kommer dessutom till sin fulla rätt.

Tänk på detta nästa gång ni ser "Idol".

Albin

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Sven-Bertil Taube - Sov på min arm (Nocturne)   Söndagens svenskspråkiga dikt   Kyssande vind   Han kom som en vind. Vad bryr sig en vind om förbud? Han kysste din kind, han kysste allt blod till ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 maj 12:37

Varje dag fylls min e-postlåda med reklam utan mitt samtycke. I dag har jag bland annat fått reklam från ”Simple Feast” som tydligen, det engelska namnet till trots, är ett svenskt företag som satsar på ekologisk, växtbaserad mat som leve...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se