Direktlänk till inlägg 6 oktober 2010

Utnyttja vårt språk!

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 oktober 2010 14:48

 

Signaturen ”Ewa” påpekar i sin blogg ”Mitt liv i ord” att svenskan har hur många ord som helst. Det gäller bara att använda dem.


Jag har börjat läsa en blogg här på Bloggplatsen där föreningen Språkförsvaret skriver. Det hörs på namnet vad de skriver om, nämligen att vi måste försvara vårt vackra språk främst av den anledningen att engelskan är som ett ogräs som hotar att kväva svenskan. Det ligger mycket slöhet i det faktum att vi tillåter så många engelska uttryck i vardagstalet. Läs inlägget 'Svenskan är ett språk med enorma vidder' och läs sedan den korta serien på hemsidan, så förstår ni vad jag menar.

 

Min pappa sa alltid att svordomar är ett tecken på dåligt ordförråd och som vuxen förstår jag vad han menar (jag försöker få Elin att sluta svära). Alla engelska uttryck eller svengelskan är ett tecken på samma sak. Hur kan vi bara acceptera uttryck som 'mindfulness' och 'intention' och använda orden som vilka andra svenska ord som helst? Med lite ansträngning har jag kommit fram till ett alternativ till 'mindfulness' och det är aktiv närvaro. 'Intention' är från början engelskt och det finns ett fullt användbart svenskt ord för det nämligen avsikt. Vi har hur många ord som helst i svenskan! Utnyttja vårt vackra språk!!”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr.

6 oktober 2010 16:05

Vad är det för fek på lånord och kodväxling?

Det är det mest naturliga som finns och BERIKAR språket avsevärt. Intention är ett underbart lånord som kommer början kommer från latinets "intentionem" och som sedan via franskan har lånats till andra språk.

Av texten ovan finner jag ett stort antal lånord, bland annat:
"blogg", "acceptera", "ansträngning", "alternativ" och "språk"

 
Östen Dahl

Östen Dahl

7 oktober 2010 19:26

Man kan väl tillägga att "intention" är belagt i svenskan redan år 1578, medan "avsikt" enligt Svenska Akademiens ordbok "tidigast anträffats i början af 1700-talet" och "är bildadt efter det först under 1600-talet uppvisade t[yska] absicht".

http://www.ling.su.se/staff/oesten

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 13:00


Marcus Larsson påpekar på Twitter:   Ser allt fler tecken på att IES har problem. Får till exempel allt oftare upp ”vi har platser kvar”-reklam på FB när jag åker runt i landet.     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 10:30


      (Dennna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards