Direktlänk till inlägg 28 september 2010

Svenskan på offensiven eller intensiven

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 september 2010 22:03


Kenneth Myntti, ledarskribent på Vasabladet, utkommer den 15 oktober med en bok med ovannämnda titel om svenskans ställning i Finland.


(Texten är hämtad från Söderströms förlags hemsida)


Svenskan har under de senaste åren tappat terräng som samhällsbärande språk i Finland. Förändringen kan alla märka, men hur många av oss känner till de mekanismer som har skapat den?


Lugn, räddningen är nära. Kenneth Myntti, politisk redaktör och ledarskribent på Vasabladet, analyserar orsakerna till domänförlusterna och ger konkreta förslag på hur trenden kan vändas.


Hans debattbok är en märkvärdig upptäcktsfärd i det samhällspolitiska skeen de som tog fart med en grundlagsreform år 2000 och som kan bli ödesdiger för svenskan och den finländska tvåspråkigheten om vi inte blir varse det som sker. Myntti griper sig an ämnet med stilistisk skärpa och stor journalistisk integritet.


I analysen ingår exempel på att ekonomiska och partipolitiska karriärsträvanden har sin beskärda del i att svenskan nu tappar mark. Boken blottlägger hur samhälleliga kompromisser tärt på de svenska strukturerna.


Avstickare till Mellaneuropa placerar in resonemanget i ett minoritetssammanhang, nedslag i Österbotten och Åboland ger djup och vidd. Resonemanget planar ut i en positiv framtidsvision, som relaterar svenskan till ett nordiskt och globalt sammanhang.


Debattboken är ett viktigt inlägg i en viktig debatt om hela Finlands framtid. För precis som de finskspråkiga behövde de svenskspråkigas hjälp för att dana en nation är Myntti övertygad om att det nu är de finskspråkigas tur att hjälpa de svenskspråkiga.


Historien upprepar sig, men med ombytta roller. Boken väcker en förhoppning om att den negativa trenden kan vändas om vi i båda språklägren lyckas fördjupa förståelsen om förutsättningarna för vårt lands tvåspråkighet.


I Kenneth Myntti har vi en debattör och pådrivare som inte hukar sig då nordanvinden böjer martallarna.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 11:00

Hej!   På Sveriges Radios webbplats  står följande:   "Upptäckten är över 2000 år gamla och ovanligt välbevarade trots det vulkanutbrottet Vesuvius som lämnade staden i aska".   Men på dessa få ord finns flera grammatikfel och ett sakfel:...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång och dikt 2024-04-14   Söndagens svenskspråkiga sång   Sara Eng - Trollkarlen från Indialand    Söndagens svenskspråkiga dikt   Den norske viking som grundade Limerick säkert samma dag, samma timme fick...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards