Direktlänk till inlägg 23 augusti 2010

ICA Togo har absolut ingenting med Afrika att göra

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 augusti 2010 21:20


(Detta brev finns också infört i Språkförsvarets gästbok)


Ärade ICA,

Jag såg idag vid min dagliga nätöversyn att "ICA Togo" fanns etablerat. Vilken glädje som spirade i mig. Äntligen har ICA etablerat en verksamhet på den västafrikanska kustremsan. Emedan jag själv återkommande besöker det vackra Togo, klingade den nya ICA-etableringen som ljuv musik i mina öron. Nu skulle jag således kunna gå och inhandla genuint svenska produkter på mitt eget språk, när jag befinner mig därstädes.

Döm om min förvåning och besvikelse, när jag studerar innehållet i textmaterialet närmare. Det är ingen etablering gjord i Togo. "Togo" är i stället "to go" ett koncept med snabbmat för "folk i steget". Varför kunde inte ICA:s reklambyrå tänkt lite längre. Dels för att undvika ihopblandningen med Togo, dels för att använda ett svenskt begrepp.

"Ica i steget" hade väl varit ett alldeles lysande namn på företeelsen. Medge att "to go" låter fånigt, eller ska vi börja prata svengelska i mötet mellan den svenska kunden och den svenska affären?

Tell er advertising byrå that det feels dåligt to höra that slag of salesfrämjande methods.

Hälsningar,

Bengt Boman

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 15 sept 16:21

Återigen! Ulf Kristersson talar om vikten av att invandrare lär sig svenska:   1. Samtidigt vill han lösa lärarbristen med utländska lärare - som inte ska behöva kunna svenska!   2. Dessutom: I likhet med de andra partiledarna nämner Kristers...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 15 sept 08:00

(Detta utkast till språklag för Sverige publicerades 2006 av ett antal medlemmar i Språkförsvaret. Syftet var att stimulera till en diskussion om en framtida språklag. En sådan antogs också av riksdagen 2009. Den språklagen gick inte lika långt som d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 14 sept 12:00

Det återfinns här! Själva utkastet finns på sidan 88. Vi återkommer förhoppningsvis till utkastet.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 14 sept 08:00

(Programförklaringen ligger också på Språkförsvarets webbplats)   Programförklaring för Språkförsvaret   Svenska språket är inte alls självklart längre   I.   Svenska språket, som liksom bland andra danska, färöiska, isländska och nor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 sept 17:43


    Den tyska livsmedelskedjan Lidl kör på svenska i Sverige - till skillnad från många svenska företag. Företaget till och med leker med svenska språket: ”LIDL ÄR LIDL. ALLT ANNAT ÄR OLIDLIGT”.   Christina Johansson   (Denna...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se