Direktlänk till inlägg 3 augusti 2010

Fler språk i skolan än engelska

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 augusti 2010 19:05

 

(Detta svar tillställdes Sydsvenska Dagbladet,men publicerades aldrig)


Carl Rudbeck talar sig i en debattartikel 12 juli varm för att vi i Sverige bör lära oss ännu bättre engelska. För att uppnå detta bör vi, skriver han, kanske minska ambitionerna i att lära oss ett tredje språk i skolan, som spanska, franska eller tyska. Som argument anför han BP:s styrelseordförande Carl-Henrik Svanbergs engelska språkgroda om "small people" när han ville säga det svenska uttrycket "vanligt folk" i ett mycket viktigt samtal.


Egentligen är väl detta argument själva motargumentet mot att satsa alltför ensidigt på enbart engelskan som främmande språk i skolan. Om inte ens det hårdtränade medieproffset Svanberg kan uttrycka sig rätt på engelska som svenskspråkig, hur många timmar, månader och år med engelska måste man då inte räkna med för gemene svensk för att smälta in i internationella sammanhang? Det är inte rimligt med en ensidig satsning i svensk skola på ett enda språk som engelska, när både svenskan och andra språk behöver tid för att grundläggas väl hos unga människor. Det är då både uttal och intresse kan skapas för ett allsidig öppenhet för olika språk. 


Man lär sig inte ett språk på bekostnad av ett annat. Tvärtom placeras olika språk i olika fack i hjärnan och understödjer varandra, inte minst viktigt för förståelsen av modersmålet.


Nej, fortfarande gäller det för ett litet land att ha många människor som behärskar många olika språk. Det har vi varit duktiga på i Sverige och måste fortsättningsvis vara det. Man säljer förstås bättre med kunskaper i mottagarlandets språk. Den som vill satsa på kunskaper i ett annat språk måste även fortsättningsvis vara beredd att studera länge i utlandet, både genom språkstudier och arbete. Vi får lika litet som tidigare lägga alla ägg i samma korg, d.v.s tro att det enbart är genom engelskan som man gör affärer. Varför skall förresten enbart engelskspråkiga ha ett automatiskt överläge i framtidens affärsvärld? Människor har gjort sig förstådda genom mycket mer än ett språk under tidernas lopp.


Olle Käll

lärare i svenska och språk, Gävle


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 11 aug 15:16


   Alltså inte "Outlet" eller något liknande fånigt...   Språkintresserad medborgare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 10 aug 11:36

Från Utbildningsradions presentation:   ”Kanadas officiella språk är kolonisatörernas: franska och engelska. Ursprungsbefolkningens språk är undanträngda, men deras användare vägrar att ge upp. First Nations är benämningen på ursprungsbefol...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 10 aug 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se