Direktlänk till inlägg 15 juli 2010

Kommer svenskan att dö ut i Finland 2030?Lantrådet Viveka Eriksson intervjuas i Ålandstidningen den 12/7. En passus  i intervjun handlar om svenska språkets ställning i Finland:


En finländsk politiker förutspår att svenskan är död i Finland år 2030, och vill avskaffa svenskundervisningen. Vad händer om det blir så, alldeles oavsett lagar och goda föresatser?

- Det är en bra fråga. Det är en oroande utveckling. Vi har pratat om språkfrågan med Reinfeldt när han var här, men det hjälper ju inte. De kan inte gå in och ändra på det faktum att det svenska språket viker undan i Finland. När allt färre kan svenska på ministerierna blir det färre texter översatta till svenska. Men än så länge är svenskan ett grundlagsskyddat språk, och det får vi luta oss mot. För vår del har vi självstyrelselagen där Finland har åtagit sig att trygga det svenska språket. Det är något som vi får fortsätta att hävda.

- Vi kräver översättningar när vi kommer och vi kräver tolkar. Alltid när jag hörs i ett utskott finns det tolkar med.

-Man måste ha som utgångspunkt att självstyrelsen är stark i vårt system. Vi kommer inte att bli finskspråkiga - oberoende av hur språket utvecklas i Finland. Så länge man har Åland med inom landets gränser så är det vår rättighet. Men det är definitivt ett problem, för det gör allting väldigt tungarbetat.

Kan självständighet vara ett alternativ?

- Åland skulle vara för litet och för sårbart. Man måste titta på strukturer och relationer till omvärlden. Bara att upprätthålla alla direktiv inom EU är en enorm apparat där det läggs otroligt mycket arbetstimmar på att följa upp lagstiftning och direktiv. Där tar vi hjälp av Finlands implementeringar.

Så självständighet kan aldrig vara ett alternativ?

-Jag ser det inte som ett alternativ.


Nog för att svenskan i Finland befinner sig under press, men inte kommer svenskan att vara död i Finland 2030, om 20 år. Det betyder ju att alla nu levande finlandssvenskar, strax under 300000 till antalet, som är 60 år eller yngre, kommer att göra ett språkbyte fram till 2030. Detta är naturligtvis fullständigt absurt. Först om de nu levande finlandssvenska barnen inte skulle vilja förmedla sitt modersmål till sina barn kommer det att äga rum ett språkbyte i stor skala. Då talar vi om en period på uppemot 100 år. Den finländske politikern i fråga ger snarast uttryck för personligt önsketänkande, men det säger samtidigt en hel del om mentaliteten hos vissa motståndare till svenskans existens i Finland. Det finns få länder i Europa med organisationer som Sannfinländarna som har utplånandet av en språklig minoritet som första punkt på dagordningen.


Lyckligtvis glömmer Sannfinländarna och andra likasinnade bort att språk är en kampfråga.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr

15 juli 2010 16:20

"Det finns få länder i Europa med organisationer som Sannfinländarna som har utplånandet av en språklig minoritet som första punkt på dagordningen."

I Lettland regerar de. "Fosterland och frihet" kallar de sig och deras politik går ut främst ut på att diskriminera landets ryskspråkiga minoritet. Fast de är inte ensamma eftersom de övriga etniskt lettiska partierna för en liknande politik. Därför har en stor del av den rysktalande befolkningen inte ens rösträtt. Trots att de i flera städer till och med är i majoritet kan man inte se ryska på skyltar med mera. Efter självständigheten fick man sparken om man inte kunde tillräckligt med lettiska och kunde inte nå högre positioner vilket ledde till att de ryskspråkiga som aldrig fått en riktig möjlighet att lära sig lettiska blev en social underklass.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 aug 08:00

Angående insändaren "Märkligt att skriva "battlet" av signaturen EL på Minidebatt (Språkbruk) i Helsingborgs Dagblad: På Min Mening den 24 juli anser signaturen EL att det är mycket märkligt av HD att skriva "battlet" i två artiklar om Kulla- och B...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 aug 15:30

Förstelärare anställda inom Internationella engelska skolan är lägst avlönade bland de största friskolekoncernerna. Jämfört med sina kollegor inom Kunskapsskolan tjänar de i genomsnitt drygt 70 000 kronor mindre per år.Skolvärldens granskning visar...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 aug 08:00


   Gant, som numera ägs av amerikaner men som har huvudkontor i Sverige, missar den bestämda artikeln "the" i "in end of August". Det låter lika dumt som "i slut av augusti"...   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 15 aug 16:00

Notisen i nr 8/2019 illustreras med bokstäverna å, ä och ö och med undertexten ”Vokaler under beskydd av Språkförsvaret” (1):   ”Tack vare språklagen kunde Språkförsvaret och Olle Josephson, dåvarande chef för Språkrådet, initia...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 14 aug 15:32

(Texten är hämtad från P4 Dalarna)   Idag delas språkpriset Övdals-byönn av Älvdalens kommun ut. Gunnar Nyström, som studerat nordiska dialekter under sitt yrkesliv, är en glad pristagare som trots att han är född i Uppsala, har starka band till ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se