Direktlänk till inlägg 2 juli 2010

Flerspråkighet ger exportfördelar

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 juli 2010 20:49


Språkrådet berättar om en intressant avhandling av Kjell Ljungbro, vilken behandlar om språkkunskapernas betydelse vid affärskontakter med företag i Mellan- och Centraleuropa:


"I dag är de allra flesta verksamma i svenskt näringsliv, i synnerhet de yngre, helt inriktade på engelska. Men i verklighetens affärskontakter krävs kunskaper i affärspartnernas språk. Med bara engelska i bagaget förlorar man affärer. Det har Kjell Ljungbro, Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, försökt visa i sin avhandling 'Language as a Leading Light To Business Cultural Insight'.

 

Avhandlingen fokuserar på språkunskapernas betydelse vid affärskontakter med företag i Mellan- och Centraleuropa. Författaren tog intensivkurser i ryska, polska, serbokroatiska, tjeckiska, ukrainska, rumänska och bulgariska – sammanlagt 3687 privatlektioner med minst 400 lektioner i vart och ett av språken. Med de språkkunskaperna och -erfarenheterna i bagaget blev slutsatsen så småningom att den som har kunskaper i affärspartnerns språk kan agera mer självständigt i sina affärer och har betydligt lättare att vinna affärspartnerns förtroende. Det innebär i förlängningen fler affärskontrakt.

 

Disputationen ägde rum på Stockholm universitet den 22 juni 2010. Läs mer om avhandlingen på Diva-portalen."

 

Ingela Bel Habib har också skrivit två artiklar på samma tema på Newsmill, Unik studie: Flerspråkighet ger exportfördelar  den 15/5 2010 och "Danmarks tjänsteexport högre än Sveriges pga företagens språkkompetens" 1/7 2010.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se