Direktlänk till inlägg 29 juni 2010

Finlands Centerparti stödjer Finlands tvåspråkighet


Mari Kiviniemi, Finlands nya statsminister, gjorde sin första utlandsresa som statsminister till Stockholm, på samma sätt som Fredrik Reinfeldt enligt den politiska traditionen hösten gjorde sin första resa till Helsingfors. I samband med denna hennes resa intervjuades Mari Kiviniemi av Dagens Nyheter:


Statsministrarna diskuterade den känsliga frågan om de finsk- och svenskspråkiga minoriteterna i respektive land. Centerns koalitionspartner, Samlingspartiet, svenska Moderaternas systerparti, Samlingspartiet, beslutade nyligen på sin kongress att det ska bli frivilligt att lära sig svenska i finska skolor.

-  Det var ett dumt beslut! slår Mari Kiviniemi fast i intervju med DN.

-  I Centerpartiet stöder vi Finlands tvåspråkighet, och en del av det är att man lär sig både finska och svenska i skolan. Det behövs för att vi ska kunna samhällsservice på svenska.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr

30 juni 2010 00:00

I Finland är svenska obligatoriskt och i Sverige kan man inte ens läsa minoritets eller grannspråk i grundskolan även om man vill. Hur ska vi kunna erbjuda de smalaste tjänsterna på finska, som tvåspråkig information? Jag ser bara två alternativ, ett: man måste anställa en finskspråkig, två: Google översätt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se