Direktlänk till inlägg 23 juni 2010

En amerikaniserad huvudstad


Det har ju funnits många skäl att bråka med Sveriges huvudstad (liksom för övrigt med Solna och andra). Evenemangen ("event" heter det kanske på stockholmska) i samband med  Bröllopet gav nya anledningar. Meningen var ju att vi skulle ”älska 2010” ibland ”älska Stockholm” — fast alltså inte på svenska.


Det gav mig anledning att (igen) skriva till  en viss borgarrådssekreterare, detta:


"Hej igen.

 

Efter att ha  läst om ( en del av) Stadens planer för bröllopsfirandet kan jag, dessvärre inte låta bli att, än en gång, skriva om min bedrövelse och  förundran över amerikaniseringen (åtminstone språkmässigt) av Sveriges huvudstad. Jag har läst DN i dag 7 juni sid 13; jag hittade ingenting i SvD. Däremot lyckades jag hitta några sidor på internet.

 

Väntar sig Staden verkligen alltjämt en flod av utländska besökare: 2 - 3 miljoner +  2 - 3 000 journalister? Tydligen får de lätt att hitta logi. Vi svenskar då, får vi vara med?  Målgrupp är vi tydligen inte.

 

Jag plockar några exempel från den aktuella sidan:

 

Shake  My World; Love 2010 respektive Love Stockholm  2010 — mitt särskilda hatobjekt; Singel after work, Beach,  Quizkväll, LOVEBOAT, Rock’n Roll Tuesday, Love Lounge, Party Nights, Shake Your World, officiell dejtingpartner  (!) etcetera.

 

Detta om språket. Man skulle ju också kunna ha synpunkter på verksamheten. Medverkan till koppleri (som det tycks handla om) är väl strängt taget brottsligt.

 

Detta får väl vara nog för i dag. Det skulle inte förvåna mig om det dyker upp nya saker att reta sig på."


Jo, det dök upp flera skrivanledningar:


I  DN 16 juni sid 11, kan man läsa om den uteblivna turistinvasionen; det trodde jag från början. Dock fäste jag mig mest vid ett uttalande från Stockholms officiella turistguide: "Det här är primärt en fest för stockholmare …"  Låter bra, men varför då alla  engelska ord i beskrivningen av "kärleksparken" = Strömparterren?


Björn I Ohlson


Nu när festen är över kanske jag får svar.

 
 
Ingen bild

lr

24 juni 2010 21:45

Ogillar när namnet "Amerika" används för "Förenta Staterna". De flesta boende i Amerika talar inte engelska och engelska talas inte bara i Förenta Staterna. "Angloamerika" är en betydligt mer deskriptiv term och anammande av engelska betyder inte nödvändigtvis angloamerikanisering även om så ofta är fallet i Sverige.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se