Direktlänk till inlägg 3 juni 2010

I grunden har Språkförsvaret rätt


Den 31/5 skrev Viggo Cavling ett inlägg på sin blogg om sina upplevelser från Språkförsvarets seminarium dagen före. Idag har han återigen kommenterat samma seminarium och återgett sin egentliga uppfattning, eller hur man vill uttrycka det:

 

" I söndags deltog jag i en debatt arrangerad av Språkförsvaret. Det är förening som vill stoppa användandet av engelska ord i vårt språk. Man kan göra sig lustig över detta, men i grunden tycker jag att de har rätt. Vårt språk är det mest värdefulla vi äger i Sverige. Ju mer vi späder ut vårt tal och våra skrifter med ord som vi inte begriper desto fattigare blir vi.

Jag tycker faktiskt att det är tuffare att använda våra egna ord än utländska. Det finns något patetiskt över exempelvis Lindex som skriver all sin copy på engels­ka. Och hur töntigt är det inte att döpa ett svenskt kafé till Waynes Coffee och en svensk bokhandel till Pocket Shop. Jag kan förstå att Odd Molly och Gant pratar engelska, men kom ihåg att Apple nyligen blev världens största dataföretag genom att tala god svenska i all sin kommunikation med oss som bor i Sverige.

Se detta inlägg som en uppmaning till oss alla att vara mer stolta över vårt språk. Vi har odlat fram världens bästa deckarförfattare genom att tala svenska. Det mest värdefulla som har skapats i Sverige under nollnoll­talet är Lisbeth Salander. Ingen annan uppfinning eller produkt kommer i närheten.
"


Det är alltid starkt att kunna ta tillbaka vad man tidigare sagt. Från Språkförsvarets sida kan vi därför mycket väl förpassa det första inlägget till glömskan.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

3 juni 2010 15:03

Hmmm... det luktar kappvändning om det hela. Han har väl dragit öronen åt sig av kritiken och sett vart vinden blåser. Insikten om att "det är tuffare att använda våra egna ord än utländska" och att vi ska vara mer stolta över vårt språk kom väldigt hastigt på...
Själv har jag svårt att hysa något större förtroende för vindflöjlar.

 
Ingen bild

lr.

3 juni 2010 15:21

Välkommen till Språkförsvaret Viggo!

Förresten, Språkförsvaret vill INTE rensa ut engelska ord ur svenskan. Lånord berikar. Språkförsvaret vill försvara svenskans ställning i samhället vilket är en helt annan sak.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 jan 18:00

Enlig denna nyhetsartikel från i fjol gick kafékedjan Fika på pumpen, d.v.s. begärdes i konkurs, i New York. Förhoppningsvis hann kedjan också introducera svenskt bryggkaffe i stället för det blask som kallas ”american coffee” på hotell r...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 jan 16:02

DN Åsikt har idag publicerat ett svar på Olle Källs debattartikel av den 20 januari. Debattören får svar direkt här:   Mitt svar är som alltid: God undervisning är alltid att eftersträva och inget hindrar språkundervisning av olika slag. Jag gick...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 jan 08:00

Häromdagen stod att läsa att Dagens Nyheters filmredaktör, Helena Lindblad, ansåg att det var höjden av slöhet att vår kulturminister, Amanda Lind, inte hade sett ett enda av bidragen som var nominerade till vår inhemska filmgala, Guldbaggegalan.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 25 jan 08:00

Att utelämna har/hade i bisatser är ett udda språkdrag i ett språk. I en avhandling vid Göteborgs universitet utreds frågan - se ingress:   "Har eller inte har, det är frågan. I en ny språkvetenskaplig avhandling vid Göteborgs universitet undersö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 jan 08:00

Linus Salö skriver i tidningen Curie bland annat:   ”Gott så, visionen synes vara viktig och påkallad. Men för mig har det varit en smula förbluffande att så lite i denna diskussion handlat om språk, eller omvänt och mer självkritiskt, att ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se