Direktlänk till inlägg 2 juni 2010

Engelskinfluerat uttal


Jag reflekterar emellanåt över det märkliga uttalet på "svenska" av den gemensamma europeiska valutan.
 
England är förvisso ett land som i likhet med oss inte deltar i euro-samarbetet. Men man uttalar givetvis denna valutas namn enligt uttalsregler som är vedertagna i det landet. Så icke hos oss! Här säger även bildade människor, och journalister i radio och tv: jorå. Men man säger ju inte Joråpa - varför då inte euro? Eller ännu hellre evro, som ligger än bättre i svensk mun, enligt min mening.


Ett annat exempel på felaktigt anglicerat uttal gäller det ord som på svenska stavas koncern. Det uttalas mycket ofta kånnsöörn och inte, som det bör: kånnsärn. Ordet är ett inlån från tyskans Konzern och bör då rimligen ha ett uttal som liknar källspråkets. Koncern på engelska heter group of companies. Engelskans concern har som bekant en helt annan betydelse. 
 
Jag menar att uttalsdomänen är väl så viktig som andra språkliga domäner att försvara.


Lars Göran Asmundsson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Jonas Borelius

2 juni 2010 22:20

Ett annat lustigt engelskinfluerat uttal är av det svenska ordet mobbning som ju kommer från engelskans mobbing. För några år sedan försvenskade man mobbing till mobbning men förvånansvärt många fortsätter att uttala ordet på engelskt vis, dvs med betoning på första stavelsen.

För att få till ett svenskt uttal på mobbning brukar jag föreslå följande lilla övning.
Säg i rask följd följande ord:
Boxning
Simning
Cykling
Ridning
Mobbning

:-)

 
Ingen bild

Jonas Borelius

2 juni 2010 22:28

Apropå uttalet av euro så klarar ju de flesta av att uttala orden neurotisk, neuros, neurosedyn, neurofibromatos, neurofysiologi osv, på ett svenskt sätt, dvs med uttalet "ev". Varför ska då euro vara så svårt?

 
Ingen bild

lr

4 juni 2010 01:26

Boxning
Simning
Cykling
Ridning
Mobbning

Vilket av dessa ord har betoningen på andra stavelsen??

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se