Direktlänk till inlägg 10 mars 2010

Googles översättningsverktyg bättre än man kan tro


Igår tipsade Östen Dahl på Lingvistbloggen om två artklar i The New York Times, som handlade om Googles översättningstjänst. I den ena artikeln jämförs Googles översättningar med mänskliga översättningar och andra översättningsprogram. Läs den artikeln innan ni tar del av mina översättningsprograms översättningar.


Jag är positivt överraskad över kvalitén på Googles översättningar. De håller högre klass än både Babel Fish via Systran och Microsoft Bing Translator.


Jag testade att översätta den franska texten med mina två kommersiella översättningsprogram med följande resultat:


1.Promt


"First evening I therefore fell asleep on the sand in thousand thousand of any lived earth. I was more isolated than a survivor on a raft in the middle of the ocean. Then you imagine my surprise, in the rising of day, when an odd little voice awakened me. She said: please draw in me a sheep!"


2. L&H Power Translator Pro


"The first evening I fell asleep therefore on the sand to one thousand miles of all inhabited earth. I was a lot more isolated than a shipwrecked victim on a raft in the middle of the ocean. Then you imagine my surprise, to the rising of the day, when a funny thin voice woke me up. She/it said: - If he/it pleases you... draw me a sheep!"


Google kan mycket väl mäta sig med dessa två program.


Om man vill förstå det huvudsakliga innehållet på en webbsida på ett språk, som man inte alls behärskar, så är översättningsprogram en gudagåva. Däremot kommer aldrig översättningsprogram kunna mäta sig med mänskliga översättningar, eftersom språk inte är logiska konstruktioner utan innehåller många falluckor, både vad gäller syntax, böjningsmönster och idiomatiska uttryck etc..De kommersiella schackprogrammen slår numera vilken stormästare som helst, men schack är ett logiskt spel. För några år sedan kunde de bästa schackspelarna i världen utmana ett schackprogram och spela jämnt eller förlora knappt mot det i matcher. Men jag har inte hört talas om att någon toppspelare har vågat utmana det bästa programmet idag, Rybka.


Om man behärskar målspråket nästan lika bra som källspråket, så är det heller ingen mening att använda översättningsprogram. Då måste man ägna tid åt att rätta översättningsprogrammets felöversättningar, ofta ganska märkliga. Se exemplet ovan med Promt, som missar att översätta den bestämda artikeln, le, i "le soir" i det franska originalet, till "the evening". Däremot gör man mycket stora tidsvinster om man s.a.s har halvdana kunskaper i målspråket, eller under akademisk nivå. Då får man en i huvudsak korrekt grovöversättning, som man sedan kan korrigera.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ole Stig Andersen

Ole Stig Andersen

10 mars 2010 18:09

Der er måske bedre oversættelsesværktøjer. Jeg bruger det dansk-norske GramTrans (www.gramtrans.com) når jeg skal have noget oversat til engelsk, og også nogle gange til andre sprog. GoogleTranslate foretager alligevel en første oversættelse til engelsk som brosprog for samtlige Googles oversættelser. Det gør GoogleTranslate direkte uegnet til oversættelse mellem de skandinaviske sprog, men det ordner GramTrans uden at tage omvejen over engelsk.

GramTrans er udviklet af Eckhard Bick fra Syddansk Universitet der i en artikel i sprogmuseet.dk forklarer forskellen på GramTrans og GoogleTranslates måde at virke på: http://sprogmuseet.dk/teknologi/maskinovers%C3%A6ttelse-%E2%80%93-en-sammenligning-af-to-forskellige-metoder/

http://sprogmuseet.dk

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

10 mars 2010 21:01

Intressant program. Jag har länkat till det på Språkförsvarets webbplats. Jag blev speciellt imponerad över att det kunde översätta mellan danska/engelska å ena sidan och esperanto å den andra.

Personligen har jag ingen större nytta av att översätta från svenska till danska eller norska. För att läsa en dansk eller norsk text behöver jag heller inget översättningsprogram. Men det finns säkert en del skandinaver som kan ha nytta av programmet i detta avseende. Jag rekommenderar den artikel som Ole hänvisar till och som går igenom skillnaden mellan regelbaserade översättningsprogram och statistiskt baserade som Googles översättningstjänst. Anna Sågvall Hein genomför en liknande analys i den här artikeln ”Datorn behöver statistik och grammatik” http://www.sprakforsvaret.se/sf/fileadmin/PDF/sagvallhein.pdf . Framtidens översättningsprogram kommer förmodligen att utvecklas till hybridprogram, som både använder regelbaserade och statistiska metoder.

 
Östen Dahl

Östen Dahl

10 mars 2010 22:02

Nåja, Micke har skrivit många tänkvärda saker på vår blogg, men den här gången var det faktiskt jag.

http://www.ling.su.se/staff/oesten

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

10 mars 2010 22:34

Oj, hur kunde jag missa en sådan sak, trots att jag läste inlägget två gånger. Det är väl korttidsminnet som sviker. Felet är i varje fall rättat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 mars 08:00

Årets första nummer av Språknytt har publicerat en artikel av den nederländske lingvisten och journalisten Gaston Dorren, i vilken han går igenom diverse mytbildning om språk. Det heter inledningsvis:   ”Hvilket språk snakket det første men...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 mars 16:08


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 mars 15:55

Ett antal medlemmar i Språkförsvaret publicerade den 8/8 2008 ett öppet brev, ”Försvara den nordiska språkgemenskapen – stärk grannspråksundervisningen!”, riktat till regering, riksdag och relevanta myndigheter. Brevet avslutades me...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 15 mars 12:38

Luleå tekniska universitet (Ltu) publicerade idag annonser på hela uppslag i såväl Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Ltu söker doktorander, professorer, projektledare/koordinatorer, universitetslektorer och verksamhetsledare. Samtliga annonser är...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 14 mars 17:05

(Hela nyhetsbrevet kan laddas ner här)   Den norske tv-serie SKAM blev sendt i 4 sæsoner fra september 2016 til juni 2017. Serien tog Skandinavien med storm. I dette nummer af Nyt fra Sprognævnet kan du læse to artikler om SKAM.   Den første er ...

Presentation

Omröstning

Vad är ett ord? Lingvister diskuterar vad ett ord egentligen är. Vad anser du? Ett ord
 är det som omges av mellanslag i skrift
 är en sammanhållen betydelseenhet
 är en sammanhållen självständig betydelseenhet
 en samling språkljud, som uppfattas ha självständig betydelse
 består av ett eller flera morfem (minsta betydelsebärande enhet)
 är en självständig språklig enhet (del av mening) av språkljud eller en fixerad serie sådana
 är ett språkljud/en serie språkljud, som överför en betydelse utan att vara delbart/-a
 är språkljud, som syftar på något utanför sig självt, exempelvis verkligheten
 är ett språkljud, eller en samling språkljud, som kan kombineras i det oändliga
 är en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas eller skrivas
 en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas och som nedskrivet omges av mellanslag

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se