Direktlänk till inlägg 23 januari 2010

Vad heter tonen under C egentligen?

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 januari 2010 23:02Heter det H och B, eller B och Bess, eller kanske H och Bess? Ann-Mari Nilsson är docent i musikvetenskap på universitetet i Uppsala, och en av dem som retar sig på de olika benämningar som florerar och som är en följd av att en del svenska musiker anammat de anglosaxiska benämningarna. Detta diskuteras   i detta inslag i Sveriges Radio.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

24 januari 2010 11:25

Suck, det här är ju inte en fråga om hur det engelska språket hotar det svenska. Det är snarare en fråga om det faktum att svenska musiker inte tycker traditioner som i grunden bygger på ett missförstånd som har försvårat musikinlärningen i århundraden är värda att bevara. Alla vet att alfabetet börjar med A, B, C, D, E, F, G och inte A, H, C, D, E, F, G och därför tror jag att det anglosaxiska systemet är enklare att förstå än det germanska som i grunden bygger på ett missförstånd. Om man vill bevara det svenska språket är detta en irrelevant fråga.

Det är pinsamt att vissa känner sig tvungna att försvara ett mer svårförståeligt system med huvudargumentet: "Det är ju det som JAG lärde mig när JAG var liten". Så länge vi inte byter ut de svenska ackordbeteckningarna så är detta knappast en fråga om hur det engelska språket infekterar det svenska.

 
Wulfahariaz

Wulfahariaz

9 februari 2010 08:07

Annars kan man, åtminstone på piano, tala om cess och aiss, eller rent av aississ och cessess. Allvarligt talat: LÅ har helt rätt.

http://wulfahariaz.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:46

Fråga: Vilken hälsningsfras använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?   Hej Hej + förnamn Hej + förnamn + efternamn Bästa/bäste + förnamn Bästa/bäste + förnamn + efternamn Käre/kära + förnamn Käre...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:25

Följande fråga ställdes: Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?   Omröstningsresultat:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 15:42

Peter Letmark bevakar skolfrågor, speciellt engelskspråkiga friskolor, på ett förtjänstfullt sätt i Dagens Nyheter. Det heter i ingressen till hans senaste artikel:   ”Engelska skolan fortsätter att expandera. På torsdagen presenterade bola...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se