Direktlänk till inlägg 15 december 2009

SVEPET tackar och bockar

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 december 2009 11:49



Oktober 2008 tilldelade Språkförsvaret 47 vetenskapliga tidskrifter ett Tummen upp-diplom för att de använde svenska och/eller ett nordiskt språk i sina tidskrifter. En av dem var SVEPET, Svensk Epidemiologisk förenings tidskrift. Deras tack har tyvärr undgått oss tidigare:


SVEPET har av den ideella, politiskt obundna, organisationen Språkförsvaret tilldelats tummen upp ’för ett medvetet språkarbete, för att föreningen väljer att ge ut en stor mängd information i ämnet epidemiologi på svenska, trots att ämnet är ganska litet och har en internationell karaktär.’ Totalt delade Språkförsvaret i oktober 2008 ’tummen upp’ till 47 olika tidskrifter i Sverige.

 

Redaktionen tackar och bockar! Detta tillsammans med all annan uppskattning, uttryckt bland annat på SVEPs årsmöte nyligen, sporrar oss att kavla upp ärmarna ytterligare ett snäpp 2009 för att fortsätta utveckla SVEPET. ”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

ACE

16 december 2009 16:59

Jag tycker att Språkrådet borde uppvakta Tele2 som, trots att det är ett helsvenskt företag som vänder sig till svenska kunder, uteslutande har reklam på engelska ochdessutom försöker vara lustiga genom kopplingen billigt-cheap och får-sheep. Långsökt

 
Ingen bild

Observatör

16 december 2009 20:59

Språkförsvaret har skrivit om Tele2:s reklamkampanj några gånger i bloggen och även länkat till Hanna Dunérs artiklar den 12/2 2009 i SvD. Hon skriver:

"Vissa stör sig omåttligt på reklamen, inte minst på att Tele 2 inte tycks ha koll på att 'cheap' och 'sheep' uttalas på olika sätt.

Men enligt Tele2:s marknadschef Thomas Ekman har reklamoffensiven haft stor betydelse för resultatet sista kvartalet, även om han understryker att Frank är en långsiktig satsning. Syftet var att öka försäljningen snabbt, och det har man lyckats med, säger han."

Frank har i varje gjort att jag seriöst överväger att säga upp mitt mobilabbonemang hos Tele2.

 
Ingen bild

Hillo

17 december 2009 09:41

I den intervju som BBC Scotland gjorde med mig i somras påpekade jag särskilt denna idiotiska reklam. Det föll sig så "lyckligt" att Tele2 just den dagen hade ett helt mittupslag i tidningen Metro där rubriken i mastodontbokstäver var helt på engelska och den efterföljande tvåsidiga texten på svenska. Tidningsuppslaget och mina kommentarer filmades och visades under hösten i brittisk TV. Tyvärr kan inte Språkförsvaret göra inslaget tillgängligt för allmänheten - BBCs upphovsrätt förbjuder det.

Upprinnelsen till intervjun var att det skotska TV-laget ville belysa anglifieringen av länder utanför engelskans hemdomäner. I programinslaget visades även intervjuer med andra svenskar, som - tvingades jag konstatera - var tämligen likgiltiga inför problemet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards