Direktlänk till inlägg 9 december 2009

Svar på ett gästboksinlägg

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 december 2009 15:03


(Davids inlägg var införd i Språkförsvarets gästbok den 8/12 2009)


Hej David,


jag heter Jonathan Smith och jag svarar på ditt inlägg i Språkförsvarets gästbok. Jag är engelsman, fysiker/ingenjör och jag skriver på svenska. Mer information om mig finns på min webbsida som är både på svenska och engelska. Läs gärna mitt blogginlägg 26 november "Språk att äga, älska och ärva"


En kopia av din text återges längst ner. Jag har numrerat dina synpunker och
svarar på en i taget.


Med vänlig hälsning,
Jonathan Smith
www.KALINGA.se

----------------------------------------------------------------------------------------------


1. Språkförsvarets webbsida och blogg  har 400 - 500 besökare om dagen. Det är ytterst sällan att någon uttrycker sig så starkt negativt om innehållet.


2. Vi vet mycket väl vad planeten heter på svenska och vi är väl medvetna om dess språkliga och kulturella mångfald. Språkförsvarets huvudsyfte är att upprätthålla språklig mångfald och flerspråkighet. Planeten har minst lika
många namn som det finns mänskliga språk. Några av dem listas här.


3 + 4. Att ett mänsklig språk talas av relativt få människor är inte ett mått på dess betydelse. Svenska är för det mesta sinsemellan förståeligt med andra nordiska språk såsom danska och norska – det förstås även av islänningar, färöingarna och grönländare, som läst danska eller något annat nordiskt språk. Svenska är modersmål för knappt sex procent av Finlands befolkning och förstås av drygt 40 procent. De nordiska språken förstås av en befolkning på uppemot 25 miljoner utspridda över åtta tidzoner. Tack vare Sveriges öppna invandrarpolitik talas svenska även av många människor som har andra språk som modersmål, t. ex arabiska, hindi, thai - till och med engelska. Svenskan har därmed direkta band till ett rikt internationellt samfund.


5.1 Indiens framgång inom IT beror inte blott på engelskkunskaper utan landets extrema flerspråkighet. En genomsnittlig välutbildad person i Indien växer upp med minst tre språk i tal och behärskar oftast flera skriftspråk. Kan man hindi, punjabi, oriya och engelska går det lätt att lära sig C++, Python, Java eller vilket som helst annat språk.


5.2 Engelskans ställning i Indien och Sverige kan knappastt jämföras. Läs gärna historien. Engelska fördes in i Indien som språk av britiska kolonialister och missionärer. Det fungerar idag som ett av flera gemensamma språk varav två till är hindi och tamil.


6. Som sagt, vi stödjer flerspråkighet, men samtidigt står vi emot engelskans intrång och den stigande övertron på engelskans betydelse. Tyvärr har utbildningen  inom andra språk försämrats under de senaste åren. Observera till exempel att Sveriges största handelspartner inte är USA utan Tyskland. Kunskaper i tyska är av stort ekonomisk värde.


6. Språkförsvaret har ingen anknytning till Sverigedemokraterna. Vi är oberoende av alla politiska partier.


7. Det svenska språket är ingen leksak eller dekorativ kulturpryl. Sveriges rikes lag skrivs på svenska. Svenskan är grunden för allt som sker i vårt land.


8. Utan det svenska språket skulle nutidens teknologiskt och ekonomiskt avancerade samhälle aldrig någonsin ha blivit till. Utan svenskan stannar Sverige. Det sista vi ska göra nu är att försumma vårt språk.


Och ditt språk är inte engelska. Det är svenska. Värna det du har.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!


1. Det här var en tråkig och obehaglig hemsida.


2. Vi lever på en planet som heter jorden och här finns många olika länder, folkslag, språk och kulturer.


3. Av drygt 5 miljarder människor utgör de "svenska" ca 9 miljoner eller knappt 0,18%. Vår kultur är försvinnande liten och är av försvinnande intresse ur detta perspektiv.


4. För att vara konkurrenskraftiga måste vi lära oss så mycket som möjligt om andra kulturer och språk. Detta för att kunna leva i en så god symbios med resten av världen som möjligt för att kunna bedriva handel (och kanske träffa snygga tjejer och killar!?)


5. Detta ser jag dagligen i mitt arbete med IT. Notera till exempel att den enskilt största framgångsfaktorn för Indiens explosionsartat expanderande ekonomi och välstånd är befolkningens.. ..ENGELSKAKUNSKAPER


6. Vi måste alltså ta varje tillfälle i akt att lära oss mer tyska, franska, spanska och.. ..ENGELSKA!


7. Visst det är kul med obskyra kulturyttringar och det kan för vissa kännas trevligt med en tydlig identitet. Men detta "Språkförsvaret" verkar mer vara något sorts ny-nationalistiskt fenomen besläktat med sverigedemokrater och annat skräp.


8. Nej, FÖRORDA engelskans inflytande istället. Läs och studera gärna svenska och svensk kultur, men motarbeta inte vår framtid.


Mvh


D


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr.

9 december 2009 18:42

Intressant nog låter David som en riktig språkförsvarare när han belyser vikten av kunskaper i främmande språk. Och han har helt rätt, vi svenskar behöver bli bättre på engelska och andra språk. Men det betyder inte att svenskans status ska sänkas till hemspråk och engelska införas som andraspråk. Det verkar som att han missat Språkförsvarets syfte.

 
Ingen bild

Minken

19 februari 2010 00:27

http://www.youtube.com/watch?v=gYn9lJSJf9A

Underbar låt som behandlar språk på alla möjliga sätt

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 jan 15:06

(Texten är hämtad från Malmö Lives webbplats)   ”I maj 2020 blir det urpremiär för sex storslagna föreställningar hos oss på Malmö Live. Upplev när musiken och texterna från Mando Diaos succéalbum Infruset kommer till liv tillsammans med Bj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 jan 08:00


  (Denna nätdagboken är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 jan 14:53

Citatet är hämtat från Sydsvenska Dagbladet idag. Hela nyhetsartikeln kan inte läsas på nätet:   ”Trelleborgs kommun vill subventionera hyran för privatägda Internationella engelska skolan, och dessutom garantera att betala hyran även om sk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 jan 17:13

Enligt en nyhetsartikel i Helsingborgs Dagblad den 13 januari kommer friskolan Dibber i Rydebäck, strax söder om Helsingborg, ”att få en internationell prägel med undervisning på engelska redan från förskoleklass”.   Det är en skola s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 jan 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se