Direktlänk till inlägg 2 oktober 2009

Lojalitet mot det egna språket - och samtidigt öppenhet gentemot andra språk

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 oktober 2009 21:53


I början av september avhölls en översättarkonferens, ”Interpreting the Future”, i Berlin. En av öppningstalarna var Jutta Limbach, tidigare president för Tysklands förbundsdomstol, tidigare ordförande för Tysklands språknämnd samt tidigare president för Goethe-Institutet. Ett referat i Kommunikation & Sprog sammanfattar hennes öppningstal:

Selvom oversættere og tolke arbejder i det skjulte er de piloter i lokaliseringens tidsalder. Grænserne mellem etnicitet og nationalstater kan ikke længere opretholdes, mente Jutta Limbach, og det gælder derfor om at gøre det fremmede synligt. Det skal ikke tabes i oversættelse, men gøres tilgængeligt. Identitet og kultur er i dag uklare termer. Også diskussionen om engelsk som lingua franca eller som videnskabssprog er aktuel i Tyskland, og det er nødvendigt at arbejde med udvikling af terminologi og begreber på tysk på et højt niveau. Ligesom tysk er blevet beriget af engelsk, har det tyske sprog også beriget andre sprog og medvirket til at skabe nye præcise udtryk. Jutta Limbach fandt det usandsynligt, at engelsk bevarer sin aktuelle internationale status. Det vil få konkurrence fra andre regionale sprog, kinesisk, arabisk, hindi, urdu, spansk. Det er nødvendigt at opmuntre til loyalitet over for sit eget sprog, og til åbenhed over for andre sprog.(min fetstil)”


Jag håller helt med om hennes slutsatser: engelskan kommer inte att bibehålla sin nuvarande hegemoni; man måste uppmuntra till lojalitet gentemot det egna språket och samtidigt till öppenhet gentemot andra språk.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se