Direktlänk till inlägg 21 september 2009

Pengar för uppföljning av språklagen

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 september 2009 23:46


(Pressmeddelande från Språkrådet)


I budgetpropositionen ges Språkrådet pengar för att arbeta med uppföljning av språklagen, liksom pengar för att främja teckenspråket och stärka språkvården för minoritetsspråken.


I budgetpropositionen som regeringen i dag lämnat till riksdagen aviseras en satsning på uppföljning av den nya språklagen som trädde i kraft den 1 juli i år. Institutet för språk och folkminnen får 2,3 mnkr per år fr.o.m 2010 för att kunna bistå med råd och stöd till myndigheter, högskolor, kommuner, landsting och andra intressenter om hur lagen ska tolkas och vilka konsekvenser den får för deras respektive verksamheter samt ta sig an uppföljningen av lagen.

”Vi ser mycket positivt på regeringens initiativ i denna fråga. Det är en betydelsefull språkpolitisk markering och vi ser fram emot uppdraget som vi redan börjat arbeta med. Vår Stockholmsavdelning, Språkrådet, jobbar med att ta fram en strategi och har redan satt igång ett antal undersökningar som stöd för uppföljningsarbetet.” Det säger Ingrid Johansson Lind, generaldirektör för Institutet.

Institutet får även 1,4 mnkr för att ytterligare främja det svenska teckenspråket och drygt 700 tkr för att stärka språkvården för minoritetsspråken.

 

Kontaktpersoner

Generaldirektör Ingrid Johansson Lind 018-65 24 10, mobil 018-65 24 20
Språkrådets chef Lena Ekberg 08-442 42 01, mobil 018-65 21 88
Informationsstrateg Ulrika Sjöberg 018-65 24 26, mobil 018-65 21 72


Faktaruta om institutet

Institutet för språk och folkminnen är en statlig myndighet som har i uppdrag att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och immateriella kulturarv i Sverige. Institutet ska även bedriva forskning inom sitt verksamhetsområde och verka för ökad kunskap i samverkan med andra, exempelvis universitet och högskolor. I uppdraget ingår även att i verksamheten integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv samt ett internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete.

Institutet har ca 85 anställda och finns på fem orter i Sverige: Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå. Myndighetens huvudsäte är i Uppsala.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Albin

22 september 2009 18:29

Klart postivt att det nu inses att språklagen kommer att kosta pengar.

Det vore också önskvärt om man i Sverige bättre insåg värdet av språkgemenskapen med 300 000 människor med svenska som modersmål i Finland. Svenskan i Finland förtjänar bättre stöttning från svenskt håll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 okt 08:00


Öhhh... med tanke på "Roffes" kommentar angående inlägget om "Sekten", känner jag mig nödgad att presentera ett axplock av Gröna Lunds attraktioner som "nästan bara har svenska namn".   I år var även "Snake" på besök som tillfällig attraktion och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 okt 12:19

Här är i varje fall en länk. Lycka till!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 okt 08:00

(Brev till Helsingborgs Dagblad 20/10 2019) På 60-talet köpte jag en LP med jazzpianisten Dick Katz som hette ”Serendipity”. Det blev till att ta fram lexikon. Termen beskriver ju mycket av det som är typiskt för jazzens improvisation....

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 okt 08:00

 I USA finns ett tjugotal orter med namnet Stockholm, t ex i Wisconsin, vid stranden av Mississippifloden, på gränsen till Minnesota. Av vad jag vet finns det inte något ”Haymarket Hotel” i någon av dessa engelskspråkiga orter. Det finns ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 okt 08:00

Vi saxar:   ”Sverige är ett av de 70 länder som ska få döpa sin ”egen” exoplanet och dess tillhörande värdstjärna och allmänheten ska hjälpa till.”…   ”Exoplaneten HD 102956 b   Sverige har tilldelats ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se