Direktlänk till inlägg 21 september 2009

Pengar för uppföljning av språklagen

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 september 2009 23:46


(Pressmeddelande från Språkrådet)


I budgetpropositionen ges Språkrådet pengar för att arbeta med uppföljning av språklagen, liksom pengar för att främja teckenspråket och stärka språkvården för minoritetsspråken.


I budgetpropositionen som regeringen i dag lämnat till riksdagen aviseras en satsning på uppföljning av den nya språklagen som trädde i kraft den 1 juli i år. Institutet för språk och folkminnen får 2,3 mnkr per år fr.o.m 2010 för att kunna bistå med råd och stöd till myndigheter, högskolor, kommuner, landsting och andra intressenter om hur lagen ska tolkas och vilka konsekvenser den får för deras respektive verksamheter samt ta sig an uppföljningen av lagen.

”Vi ser mycket positivt på regeringens initiativ i denna fråga. Det är en betydelsefull språkpolitisk markering och vi ser fram emot uppdraget som vi redan börjat arbeta med. Vår Stockholmsavdelning, Språkrådet, jobbar med att ta fram en strategi och har redan satt igång ett antal undersökningar som stöd för uppföljningsarbetet.” Det säger Ingrid Johansson Lind, generaldirektör för Institutet.

Institutet får även 1,4 mnkr för att ytterligare främja det svenska teckenspråket och drygt 700 tkr för att stärka språkvården för minoritetsspråken.

 

Kontaktpersoner

Generaldirektör Ingrid Johansson Lind 018-65 24 10, mobil 018-65 24 20
Språkrådets chef Lena Ekberg 08-442 42 01, mobil 018-65 21 88
Informationsstrateg Ulrika Sjöberg 018-65 24 26, mobil 018-65 21 72


Faktaruta om institutet

Institutet för språk och folkminnen är en statlig myndighet som har i uppdrag att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och immateriella kulturarv i Sverige. Institutet ska även bedriva forskning inom sitt verksamhetsområde och verka för ökad kunskap i samverkan med andra, exempelvis universitet och högskolor. I uppdraget ingår även att i verksamheten integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv samt ett internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete.

Institutet har ca 85 anställda och finns på fem orter i Sverige: Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå. Myndighetens huvudsäte är i Uppsala.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Albin

22 september 2009 18:29

Klart postivt att det nu inses att språklagen kommer att kosta pengar.

Det vore också önskvärt om man i Sverige bättre insåg värdet av språkgemenskapen med 300 000 människor med svenska som modersmål i Finland. Svenskan i Finland förtjänar bättre stöttning från svenskt håll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 12:40

I senaste numret av Språknytt presenterar Ingjerd T. Skaug Robin en uppdaterad analys av den franska språklagen:   ”Den franske språkloven er et viktig instrument for at fransk kultur og språk skal kunne hevde seg i konkurranse med engelsk,...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 11:25

(Texten är hämtad härifrån)   Glæd jer til Sprogkræsen 7, som udkommer den 1. juni. Her kan I bl.a. læse om coronadansk, brugen af engelsk på butiksfacaderne i Holbæk, H.C. Ørsteds sammentænkning af natur- og sprogvidenskab og faste udtryk som...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 29 maj 12:32


I detta fall Danderyds sjukhus i Stockholm!       Information på svenska i stor stil först och överst. Därefter på "utrikiska" under och i mindre stil för de som "inte grejar eller vill greja det inhemska tugget. (Om man nu inte kan tyda sy...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 maj 08:00

(Texten är tidigare publicerad på Språkförsvarets vänner på Facebook)   Den tandlösa svenska språklagen lyckas inte skydda svenskans suveränitet men har fått en oväntad och ödesdiger effekt.   Så här kan man läsa i SvD:   "I november förr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 maj 12:00

till den sötaste i familjen, lyder rubriken på en helsidesannons i dagens Svenska Dagbladet. Företaget som står bakom annonsen heter Buddy Pet Foods, men det är uppenbarligen ett svenskt företag, som specialiserar sig på hemkörning av främst hundmat ...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se