Direktlänk till inlägg 27 augusti 2009

Riksdagen måste besluta om att införa officiell språkstatistik

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 augusti 2009 11:51


I gårdagens blogginlägg refererades ett pressmeddelande av den 13/8 från NåFram, i vilket företaget presenterade en undersökning om landstingens bristfälliga språkliga service. En av orsakerna till denna bristfälliga service är avsaknaden av språkstatistik, som försvårar tillförlitliga beräkningar av de aktuella behoven. NåFram skriver till exempel i pressmeddelandet:


I slutet av 2008 var 1 281 581 personer födda utrikes, nära 14 % av befolkningen. Även om många av dessa behärskar det svenska språket väl, finns det stora grupper som inte gör det. Dessutom, ett okänt men antagligen stort antal svenskar tillhör någon av våra nationella etniska minoriteter, med annat modersmål än svenska.”

 

Och vidare:

 

Exakta uppgifter om hur många som talar ett givet språk är svåra att få, eftersom den statistik som finns bygger på födelseland, ej etnisk/språklig tillhörighet.”


Samma problem togs också upp i en rapport  från Sverigefinska Synskadadeförbundet (SFSF) redan 2005:


”Till skillnad från Finland förs i Sverige ingen registrering eller officiell statistik över synskadade. Det förs inte heller någon språkstatistik för personer med ett annat modersmål än svenska. På grund av detta är det omöjligt att på basis av statistik kunna fastställa antalet finskspråkiga synskadade i Sverige.”   

                                                  
                                               

Riksdagens beslut från tidigt 90-tal att inte tillåta officiell inhämtning av språkstatistik gör uppenbarligen större skada än nytta och måste därför rivas upp så fort som möjligt.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret

 
 
mjn

mjn

27 augusti 2009 15:27

Det är naturligtvis enkelt för varje särintresse att begära att man skall ha tillgång till officiell statistik för just deras sak. Men om alla särintressen skulle få sina behov tillgodosedda måste staten samla in en fasligt massa uppgifter om medborgarna. Det finns heller (hoppas jag) ingen officiell statistik över antalet iranska homosexuella i Sverige. Men om nu föreningen "Persiska bögar och flator" ville veta hur många potentiella medlemmar de har, skulle då staten börja samla in de uppgifterna?

Staten har i Sverige, trots allt, skrämmande väl kontroll över medborgarna i och med att nästan allt vi gör är knutna till våra personnummer. Kanske är det något att tänka på innan man börjar kräva mer uppgiftsinhämtning.

http://ekorrhjulet.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 08:00

Jag är väl inte direkt negativ till kundenkäter. MEN titeln på undertecknaren får min blodtryck att stiga påtagligt. Customer Insight Manager. Vattenfall är såvitt jag vet ett av svenska staten ägt aktiebolag, i det här fallet verksamt i Sverige. Och...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17 18
19
20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards