Direktlänk till inlägg 10 juli 2009

JO-anmälan av regeringens engelskspråkiga e-postadresser


Medlemmar i nätverket Språkförsvaret har idag skickat iväg en JO-anmälan med anledning av regeringens engelskspråkiga e-postadresser, vilket vi i princip förvarnade om i detta inlägg.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

David

15 juli 2009 12:22

Och när kommer i så fall JO-anmälningen mot Kungliga Hovet för att de överhuvudtaget inte har en webbsida med svensk adress utan endast www.royalcourt.se? Man hade ju kunnat begära att de åtminstone skulle ha en spegellänk i form av kungligahovstaterna.se eller dylikt, men icke. Men konungens helgd kanske inte Språkförsvaret vill förbryta sig mot... (PS: Jag vet iofs. inte om det går att JO-anmäla hovet eftersom det inte sysslar med myndighetsutövning. Men eftersom det i högsta grad är en del av det offentliga Sverige borde det ändå vara lämpligt att protestera på annat sätt.)

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

15 juli 2009 12:49

Jag tog faktiskt upp frågan om Kungliga hovets webbadress i ett brev till kulturutskottet m.fl den 29/5 2005 - se http://www.sprakforsvaret.se/sf/index.php?id=69 Kungliga Hovet finansieras av skattemedel och borde därför räknas till det som språklagen kallar "det allmänna". Hovstaten fick drygt 57 miljoner i år. Kungen har åtalsimmunitet personligen, men här är det ju inte fråga om att angripa honom personligen, än mindre se till att åtal väcks emot honom. Varför inte skicka iväg en JO-anmälan om Kungliga hovets webbadress? Alla insatser har betydelse. Vi publicerar gärna en sådan anmälan. Språkförsvaret arbetar ideellt och vi hinner inte med att göra allt som vi skulle vilja.

 
Ingen bild

David

16 juli 2009 01:06

Vill bara tacka för svaret, och säga att meningen om "konungens helgd" var skriven i ett något raljerande tonfall som kanske var malplacerat. Jag håller inte alltid med om att allting som SF finner värt att kritisera verkligen är det, men just detta kan vara värt att ta upp. Och på JO:s hemsida ingår inte Kungl. Hovstaterna i den förmodligen uttömmande lista över offentliga organ som man inte kan JO-anmäla, så det är nog trots allt fritt fram. Ska fundera på saken.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

16 juli 2009 21:31

Tack för tipset om JO:s lista, som jag inte kände till!

 
Ingen bild

Hillo

18 juli 2009 20:48

David, vad är det för fel på www.kungahuset.se?

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

20 juli 2009 19:17

David,

det visade sig också att Kungahuset (som går i takt med regeringen) har e-postadresser på engelska: förnamn.efternamn@royalcourt.se. Kungahusets e-postadress framgår inte av det formulär, som finns på webbplatsen. Regeringen har ett liknande webbformulär.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:46

Fråga: Vilken hälsningsfras använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?   Hej Hej + förnamn Hej + förnamn + efternamn Bästa/bäste + förnamn Bästa/bäste + förnamn + efternamn Käre/kära + förnamn Käre...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:25

Följande fråga ställdes: Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?   Omröstningsresultat:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 15:42

Peter Letmark bevakar skolfrågor, speciellt engelskspråkiga friskolor, på ett förtjänstfullt sätt i Dagens Nyheter. Det heter i ingressen till hans senaste artikel:   ”Engelska skolan fortsätter att expandera. På torsdagen presenterade bola...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se