Direktlänk till inlägg 1 juli 2009

Idag börjar språklagen gälla!


(Pressmeddelande från Språkrådet den 1/7 2009)

I dag, onsdagen den 1 juli, börjar Sveriges nya språklag gälla. Från och med den 1 juli 2009 är språkens ställning i Sverige reglerad i lag. Svenskan är huvudspråk. Det innebär att svenska ska vara samhällets gemensamma språk som alla ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är nationella minoritetsspråk. Också det svenska teckenspråket har en särskild ställning som minoritetsspråk.

Språklagen är en allmänt hållen lag som både markerar det svenska språkets betydelse och betydelsen av språklig mångfald. Alla, oavsett modersmål, ska ha rätt till språk. Lagen behövs enligt Språkrådet. Svenskans användning inom högre utbildning och forskning behöver stärkas. Det gäller också inom andra områden, som näringsliv och politik. Men även minoritetsspråken behöver stärkas. Det gör man till exempel genom att skapa goda villkor för modersmålsundervisningen.

Språkrådet, som är en avdelning inom Institutet för språk och folkminnen, har som särskild uppgift att följa tillämpningen av språklagen. Det kan gälla språket på myndigheternas webbplatser, eller omfattningen av undervisning i och på minoritetsspråk. Närmast planerar Språkrådet att undersöka förhållandet mellan engelska och svenska på universitet och högskolor.

– Språklagen blir ett viktigt redskap i det språkpolitiska arbetet, säger Lena Ekberg, chef för Språkrådet. Nu gäller det att den verkligen får genomslagskraft i samhället.

Läs frågor och svar om språklagen. Läs även ett tidigare pressmeddelande om språklagen. För frågor, kontakta Lena Ekberg, chef för Språkrådet, tfn 08-442 42 01.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lr.

4 juli 2009 17:31

Ja det är ett tillfälle att fira!

Men som så mången gång upprepats: vad får den för betydelse i praktiken??
Lagen är ingenting jämfört med vad den hade kunnat vara. (Se språkförsvarets förslag till språklag som exempel) Lagen nämner inte ens den nordiska språkgemenskapen, vilket enligt min mening är det område där vi står inför störst utmaningar. Alla svenskar borde ha rätt till grundläggande grannspråksundervisning och staten borde ha ett ansvar för att underlätta import av nordisk kultur. Hur ska svenskan i Finland bevaras? Lagen borde understryka att Sverige har ett ansvar för att även svenskspråkiga och svenskintresserade utomlands har möjlighet att lära sig och ha tillgång till svenskspråkig kultur och media. Är svenska förresten officiellt språk i Sverige nu? Ingen vet för lagen uttrycker sig minst sagt luddigt.

Detta betyder att språkkampen knappast är över och att arbetet för en vettig språklag bara har börjat!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards