Direktlänk till inlägg 28 juni 2009

Engelska liknelser och metaforer bättre än svenska?

 

DN-journalisten Jonas Thente har i en krönika ägnat sig åt att tala illa om svenska språket och samtidigt höja engelskan till skyarna. Men han får ordentligt svar på tal av Ingemar Unge i spalten "Språksamt" i senaste numret av tidningen Vi. Thente "leker med tanken" att svenska språket kanske inte är tillräckligt livskraftigt för att kunna användas av framtida språkbrukare. Som skäl för detta anför han att svenskan inte skulle ha några nyskapade bildliga uttryck (med undantag för "göra en pudel".) Ingemar Unge däremot hävdar att "det svenska liket lever" och ger exempel på en lång rad mustiga uttryck för att "någon är en smula korkad" som han fått från tidningens läsare. Vad sägs t ex om "hissen går inte riktigt ända upp" "inte ha välstädad besticklåda" "ha en ko i diket" eller "alla kanaler rinner inte åt samma håll" osv osv.


Jonas Thente å sin sida sjunger den, enligt honom, rappkäftade, lekfulla och ständigt alerta engelskans lov genom att citera uttryck som "is the pope catholic? " och "does the bear shit in the woods?" - som nu dessutom ofta slås ihop till "does the pope shit in the woods?"


Ingemar Unge kommenterar angående ovanstående uttryck: Att ta detta till intäkt för svensk likstelhet och engelsk livaktighet är inte hållbart. Då kan man lika gärna påstå att engelskan är ett ordfattigt språk eftersom det inte har några heltäckande motsvarigheter till svenskans "dygn" "egenskap" "bildad" och "tillhygge". Vad bevisar det? Ingenting.


Enligt Jonas Thente är det "mediers, myndigheters och utbildningsväsendets ängsliga strävan att alla ska förstå allting" som gjort svenska språket strakbent. Ingemar Unge gör den klarsynta reflektionen att om man anser det har man en skev syn på var tillväxten sker i ett språk och tillägger: "Tror han att någon i Vita Huset hittade på det där om påven?"


Själv anser jag att den som menar att engelskan skulle vara ett bättre språk än svenskan, eller vilket språk det vara må, inte har alla höns hemma som inte fattar att den inställningen bottnar i det enkla faktum att engelska för närvarande råkar vara ett högstatusspråk. Hade Thente levt för tvåhundra år sedan skulle han ha tyckt att franskan var överlägsen svenskan. Jag instämmer med Ingemar Unge i att det svenska liket lever - sen får både påvar och björnar skita i skogen bäst dom vill.


Läs Jonas Thentes text här och Ingemar Unges här.

Susanne L-A


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret

 
ANNONS
 
Ingen bild

Thente

28 november 2009 03:23

Visst. Exakt. Om man misslyckas med att läsa min krönika som det försvar för svenskan och angrepp på förenklade språkreformer som den var, så är jag rädd att det svenska språket verkligen är förlorat. Begriper man sig inte på ironi och andra retoriska överkurser, så bör man nog söka sig ett annat språk eller hålla käften.

 
A. G.

A. G.

31 januari 2010 13:16

Thente,

Man vinner inga som helst poäng på att idiotförklara folk eller be dem hålla käften. Det är högst häpnadsväckande att du, som professionell yrkesman och krönikör, intar en sådan attityd. (OM det nu verkligen är du som skrev kommentaren ovan i torsdags morse klockan halv fyra.) Och vad gäller den påstådda ironin, är det, av olika kommentarer på nätet att döma, inte bara jag som inte har förstått den - vilket förvisso inte automatiskt betyder att den inte finns, bara att den eventuellt är dåligt framförd. Eller så är vi alla dumma i huvudet - den förklaringen är ju ALLTID trösterik och bekväm att ta till.

http://metrobloggen.se/misspussy

 
Wulfahariaz

Wulfahariaz

31 januari 2010 14:57

Nu har Thente varit i farten igen och påstått att "Alla andra tics -- liksom, jabah, typ, fattaru, asså, ajavet, såhära, dårå, precis -- har amerikanska förlagor".

http://wulfahariaz.blogspot.com

 
Ingen bild

Bloggansvarig

31 januari 2010 20:38

Wulfahariaz,

vi länkade faktiskt till din blogg idag på webbplatsen. Den kände jag inte till. Är Wulfahariaz ett gotiskt ord? Wulfa- borde naturligtvis betyda varg, men resten?

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

31 januari 2010 20:50

Problemet med Thente är att han är 1) arrogant och; 2) att hans ironi alltför ofta inte går fram. En normalbegåvad läsare måste alltid till sist förstå att det är fråga om ironi, annars har ju faktiskt ironin förfelat sin verkan. Jag brukade (jag gick i pension i somras) ofta låta mina elever läsa "Ett anspråkslöst förslag" av Jonathan Swift och en av mina diskussionfrågor var alltid: "När märkte du att det var fråga om ironi?". De flesta kunde ge ett rimligt och trovärdigt svar på den frågan.

 
Wulfahariaz

Wulfahariaz

7 februari 2010 15:10

Egenhändigt rekonstruerad urnordiska, släkt med "(krigs)här" och "(en)härjar". Gissningsvis fungerar det bra på gotiska också, men då skulle man för att vara på den säkra sidan stava med ett avslutande s.

http://wulfahariaz.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 april 17:06

I kölvattnet av coronapandemin har det lanserats ett nytt ord i Danmark:   ”Ordet antivaxist er opfundet af Carsten Bagge Laustsen og præsenteret på Facebook den 29. marts i år. Ordet er en forrygende hybrid af en sammensætning af et klassi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se