Direktlänk till inlägg 3 juni 2009

Lagom finns bara i Sverige - och andra myter om språk

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 juni 2009 15:08


Det är nu några månader sedan jag läste lingvisten Mikael Parkvalls roliga och ögonöppnande bok med ovanstående titel. Den avlivar med lika delar gott humör och välunderbyggda påståenden många av våra vanligaste myter om svenskan och andra språk. Eller vad sägs om att SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) som ännu bara har hunnit till bokstaven T har mångfalt fler ord än The Oxford English Dictionary som med sina runt 200 000 ord brukar citeras som den mest omfattande ordboken över engelska?


Där fick sig myten om svenskan som ett "mycket litet språk" en rejäl knäck. Samma sak händer i bl.a kapitel 3 med just denna titel. Överhuvudtaget raljerar Parkvall friskt med vår naiva fäbless för engelska språket, samtidigt som han inte vill gå med på att inlånade ord från engelska eller andra främmande språk skulle hota svenskans existens.


Påståendet att ordet "lagom" skulle ha med våra förfäders dryckesvanor att göra bemöter han med att nämna ett helt annat (om än mycket tråkigare) ursprung till detta så älskade bevis på vår starka känsla för rättvisa och jämn fördelning av livets goda.


Eskimåernas rika flora av ord för "snö" ter sig i det närmaste som en gles rabatt när Parkvall sätter tänderna i denna trossats och energiskt räknar upp de svenska motsvarigheterna.


Så håller det på, kapitel efter kapitel, i denna underhållande lilla bok om drygt 170 sidor, där roligheterna balanseras av kunskap och - inte att förglömma - en del ilska över såväl okunnighet hos gemene man som vissa språkvetares stelbenthet. Som lingvist har Mikael Parkvall delvis andra referensramar i sitt förhållande till språk, vilket kan vara nyttigt för språkpoliser att ta del av.


Hillo Nordström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se