Direktlänk till inlägg 20 maj 2009

Språklagen antagen


För en dryg timme sedan antog riksdagen en språklag - se propositionen "Språk för alla". Språklagen antogs i princip enhälligt, även om det fanns motförslag på enskilda punkter.  Korta sammanfattningar av besluten hittar du här.


Vänsterpartiets tillägg till paragraf 13, nämligen att ”Den som företräder Sverige i Europeiska unionen ska använda svenska när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk", vilket  var identiskt med formuleringen i lagförslaget i ”Värna språken,  avslogs med röstetalet 244 - 17. Förslaget från Leif Pagrotsky (Socialdemokraterna) m.fl att utan dröjsmål införa e-postadresser på svenska i regeringskansliet avslogs med röstetalet 148 - 113. Se även Språkrådets pressmeddelande!


Språkförsvaret, som t.o.m utarbetat ett eget förslag till språklag, har hävdat att lagförslaget representerar ett betydelsefullt steg framåt, samtidigt som vi också kritiserat förslagets brister på avgörande punkter. Detta har kommit till uttryck i både vårt remissvar till "Värna språken" och i vår kommentar till "Språk för alla". Nu gäller det att gå vidare och se till att språklagen, som är en ramlag, preciseras och konkretiseras på olika delområden, liksom att den efterlevs.


Antagandet av språklagen är bara en startpunkt - inte en slutpunkt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo

20 maj 2009 22:33

Språkrådets formulering i pressmeddelandet: "Som huvudspråk i Sverige ska svenskan kunna användas inom alla samhällsområden." innehåller ett ord för mycket dvs "kunna". Det är förvånande att Språkrådet inte vågar uttrycka sig mer bestämt utan väljer en undfallande attityd, när man nu ändå kommenterar den nya lagen. Formuleringen lär knappast bidra till att ge svenska språket den hjälp det så väl behöver.

 
Ingen bild

Hillo

21 maj 2009 17:12

Idag utkom inte morgontidningarna i pappersformat. Jag har därför lusläst de båda störstas (i Stockholm) nätsidor för att hitta någonting om språklagen. Där råder en ödslig tomhet. Hur i hela fridens namn kan man ha missat denna nyhet? Är det en fingervisning om hur ointressant och därmed oviktig opinionsbildarna anser "Värna Språken" vara?

 
Ingen bild

Jan Wiklund

27 maj 2009 15:24

Alliansens försvar för regeringens utrikiska epostadresser är lika pinsam som socialdemokraternas försvar för dem när de var regering. Vems var egentligen idén till att införa dem?

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

28 maj 2009 10:58

Frågan är om inte tjänstemännen och/eller IT-teknikerna på regeringskansliet varit drivande och bestämmande i denna fråga. Regeringsledamöterna och statssekreterarna (från de olika regeringskonstellationerna) har inte varit tillräckligt insatta i de tekniska frågorna för att kunna säga ifrån, om de nu velat. Men hur svårt är det egentligen att byta e-postadress? Det är ju inget problem för den danska, finländska och norska regeringen att ha e-postadresser på de inhemska nationalspråken.

 
Ingen bild

Jan Wiklund

31 oktober 2009 16:51

Jag har själv bytt epostadress för inte så många år sen. Och företaget där jag jobbar gjorde det för något år sen. Om vi kan, varför klarar inte regeringen av det? Handlingsförlamad?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards