Direktlänk till inlägg 18 april 2009

Brev till samtliga riksdagsledamöter inför behandlingen av förslaget till språklag - "Språk för alla"

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 april 2009 15:26


INFÖR RIKSDAGENS BEHANDLING AV FÖRSLAGET TILL SPRÅKLAG – ”SPRÅK FÖR ALLA” 


(Till riksdagens ledamöter)

 

Snart kommer riksdagen att behandla regeringens proposition ”Språk för alla – förslag till språklag”, som utgår från Språklagsutredningens ”Värna språken – förslag till språklag”. Språkförsvaret kommenterade ”Värna språken – förslag till språklag” den 18/3 2008 och språklagspropositionen den 13/3 2009. Båda dessa skrivelser, som bifogas, har tillställts kultur- respektive utbildningsdepartementet liksom kultur- respektive utbildningsutskottet.

 

Det är vår uppfattning att den föreslagna språklagen representerar ett stort steg framåt, men att den också är behäftad med brister, som borde åtgärdas. Redan i vårt uttalande om ”Värna språken” påpekade vi att beteckningen ”huvudspråk” var mindre lyckad (samma fråga behandlas även i en motion från Rolf K Nilsson/Inger René - Moderaterna). Vi förordade att språklagen både ska vara en skyldighets- och rättighetslag liksom att vi kritiserade avsaknaden av sanktionsmöjligheter. Dessutom påpekade vi att språklagens status i förhållande till andra lagar liksom dess räckvidd var oklar.


Språklagspropositionen innehåller tyvärr vissa försämringar i sak jämfört med ”Värna språken”, vilket vi påtalat i vår senaste kommentar. Detta gäller bl.a svenskans ställning i EU, där man strukit passusen att svenska ska användas av Sveriges företrädare ”när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk”. Detta har även kritiserats av Olle Josephson, tidigare chef för Språkrådet, i en artikel i Svenska Dagbladet liksom i Vänsterpartiets (Siv Holma m.fl.) motion. I kommentaren tar vi också upp svenskans ställning inom utbildningssektorn, såväl inom grundskolan, gymnasiet, den högre utbildningen och forskningen, ett problemkomplex, som behandlas mycket styvmoderligt i ”Språk för alla”. Denna fråga behandlas också av Marianne Watz, Moderaterna, i en artikel i Östgöta Correspondenten liksom i Vänsterpartiets tidigare nämnda motion samt i Olle Josephsons artikel. I sitt remissvar av den 5/6 2008 föreslog för övrigt Svenska Akademien att "huvudregeln är att svenska skall vara det språk som används i utbildningsväsendets samtliga stadier".


I den socialdemokratiska motionen av Leif Pagrotsky m.fl förespråkas bl.a att regeringskansliet ska överge användandet av enbart engelskspråkiga e-postadresser, att dialekterna ska främjas och att det ska ske en skyndsam översyn av svenskundervisningen i utlandet. Detta stöder vi givetvis. När det gäller e-postadresserna, har Språkförsvaret vid upprepade tillfällen kritiserat både den förra socialdemokratiska regeringen och den nuvarande regeringen för det envisa fasthållandet vid engelskspråkiga dylika. Det hör också till saken att det sker en viktig svenskundervisning i vårt östra grannland, Finland, eftersom svenska är modersmål för närmare 300000 finländare och Finlands andra nationalspråk. Det finns all anledning för regering och riksdag att markera sitt stöd till finlandssvenskan som en omistlig och betydelsefull del av det svenska språkområdet på samma sätt som finländska regeringar brukar måna om sverigefinskans ställning.

 

Frågan om svenska språkets ställning, dess väl och ve, är en fråga som borde vara höjd över all slags partikäbbel och där största möjliga enighet borde eftersträvas. Därför hoppas vi att riksdagen inte bara antar den föreslagna språklagen utan dessutom försöker förbättra den.

 

Medlemmar i nätverket Språkförsvaret


Per-Owe Albinsson/Olle Käll/Per-Åke Lindblom/Hillo Nordström/Arne Rubensson 


15/4 2009

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 22 maj 11:28

Klimatet i Norden kan vara lite bistert och naturen är på sina ställen ganska karg. En del svenskar tycks överföra detta till språken som talas här och tror att dessa är ordfattiga och osköna. Det är naturligtvis helt fel. Hur kan då språken i Norden...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 maj 15:00

Igår intervjuades Björn Ranelid i Dagens Nyheter med anledning av att han idag fyller 70 år. Under åren har Björn Ranelid fått många priser: Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Region Skånes stora kulturpris, Malmö fotbollförenings kulturpris, Has...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 maj 12:00

Mikael Parkvall konstaterar i en artikel att det finns alternativ till Eurovisionens sångtävling:   ”Den som beklagar att jippot håller på att förvandlas till en språklig öken kan sedan 2002 följa Liet International, som är en motsvarighet ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 maj 08:00

Vi har tidigare citerat från Célestine Comtois uppsats  Språkval i EU-parlamentet från 2016. Till saken hör att hon har utnyttjat Språkförsvaret som källa vid två tillfällen. Det ena är Språkförsvarets enkät till kandidaterna inför parlamentsvalet 20...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 maj 08:00


  När man pantar flaskor och burkar på ICA på Ringen på Södermalm i Stockholm möts man, som snart sagt överallt i Sverige, av en engelsk text, i det här fallet ”Helping the world recycling”. På väggen till vänster om pantapparaten stå...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se