Direktlänk till inlägg 18 april 2009

Brev till samtliga riksdagsledamöter inför behandlingen av förslaget till språklag - "Språk för alla"

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 april 2009 15:26


INFÖR RIKSDAGENS BEHANDLING AV FÖRSLAGET TILL SPRÅKLAG – ”SPRÅK FÖR ALLA” 


(Till riksdagens ledamöter)

 

Snart kommer riksdagen att behandla regeringens proposition ”Språk för alla – förslag till språklag”, som utgår från Språklagsutredningens ”Värna språken – förslag till språklag”. Språkförsvaret kommenterade ”Värna språken – förslag till språklag” den 18/3 2008 och språklagspropositionen den 13/3 2009. Båda dessa skrivelser, som bifogas, har tillställts kultur- respektive utbildningsdepartementet liksom kultur- respektive utbildningsutskottet.

 

Det är vår uppfattning att den föreslagna språklagen representerar ett stort steg framåt, men att den också är behäftad med brister, som borde åtgärdas. Redan i vårt uttalande om ”Värna språken” påpekade vi att beteckningen ”huvudspråk” var mindre lyckad (samma fråga behandlas även i en motion från Rolf K Nilsson/Inger René - Moderaterna). Vi förordade att språklagen både ska vara en skyldighets- och rättighetslag liksom att vi kritiserade avsaknaden av sanktionsmöjligheter. Dessutom påpekade vi att språklagens status i förhållande till andra lagar liksom dess räckvidd var oklar.


Språklagspropositionen innehåller tyvärr vissa försämringar i sak jämfört med ”Värna språken”, vilket vi påtalat i vår senaste kommentar. Detta gäller bl.a svenskans ställning i EU, där man strukit passusen att svenska ska användas av Sveriges företrädare ”när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk”. Detta har även kritiserats av Olle Josephson, tidigare chef för Språkrådet, i en artikel i Svenska Dagbladet liksom i Vänsterpartiets (Siv Holma m.fl.) motion. I kommentaren tar vi också upp svenskans ställning inom utbildningssektorn, såväl inom grundskolan, gymnasiet, den högre utbildningen och forskningen, ett problemkomplex, som behandlas mycket styvmoderligt i ”Språk för alla”. Denna fråga behandlas också av Marianne Watz, Moderaterna, i en artikel i Östgöta Correspondenten liksom i Vänsterpartiets tidigare nämnda motion samt i Olle Josephsons artikel. I sitt remissvar av den 5/6 2008 föreslog för övrigt Svenska Akademien att "huvudregeln är att svenska skall vara det språk som används i utbildningsväsendets samtliga stadier".


I den socialdemokratiska motionen av Leif Pagrotsky m.fl förespråkas bl.a att regeringskansliet ska överge användandet av enbart engelskspråkiga e-postadresser, att dialekterna ska främjas och att det ska ske en skyndsam översyn av svenskundervisningen i utlandet. Detta stöder vi givetvis. När det gäller e-postadresserna, har Språkförsvaret vid upprepade tillfällen kritiserat både den förra socialdemokratiska regeringen och den nuvarande regeringen för det envisa fasthållandet vid engelskspråkiga dylika. Det hör också till saken att det sker en viktig svenskundervisning i vårt östra grannland, Finland, eftersom svenska är modersmål för närmare 300000 finländare och Finlands andra nationalspråk. Det finns all anledning för regering och riksdag att markera sitt stöd till finlandssvenskan som en omistlig och betydelsefull del av det svenska språkområdet på samma sätt som finländska regeringar brukar måna om sverigefinskans ställning.

 

Frågan om svenska språkets ställning, dess väl och ve, är en fråga som borde vara höjd över all slags partikäbbel och där största möjliga enighet borde eftersträvas. Därför hoppas vi att riksdagen inte bara antar den föreslagna språklagen utan dessutom försöker förbättra den.

 

Medlemmar i nätverket Språkförsvaret


Per-Owe Albinsson/Olle Käll/Per-Åke Lindblom/Hillo Nordström/Arne Rubensson 


15/4 2009

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 aug 15:10


  ...på nyttan av flerspråkighet inom yrkeslivet!   Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 aug 13:41


... svenskan!     "Helg" och inte "Weekend".   Två tummar upp!   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 aug 08:00

När jag den 16 augusti 2019 gick nerför Peter Myndes backe vid Slussen på Södermalm fick jag se dessa tre engelska meningar skrivna med versaler mittemot Stockholms stadsmuseum:   ”FRANTZ IS BACK” ”THE TAILOR MAKES A COMEBACK&...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 aug 08:00

Man tror inte det, men galenskaperna tar inget slut. Nu gick en mor till domstol för att på juridisk väg få in sin dotter i en berömd gosskör i Berlin.   Berlins förvaltningsdomstol kom idag med sitt beslut: Rätten till konstens frihet går före a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 aug 08:00

Angående insändaren "Märkligt att skriva "battlet" av signaturen EL på Minidebatt (Språkbruk) i Helsingborgs Dagblad: På Min Mening den 24 juli anser signaturen EL att det är mycket märkligt av HD att skriva "battlet" i två artiklar om Kulla- och B...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se