Alla inlägg den 26 februari 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 februari 2009 14:52


Ett seminarium om vägen framåt för den nordiska språkförståelsen


Vi är 25 miljoner invånare i Norden. Närmare 20 miljoner av oss har danska, norska eller svenska som modersmål eller andraspråk, och övriga lär sig något av dessa språk. Med små medel kan vi lära oss att förstå varandra. Trots detta tar engelskan över alltmer. Tappar den nordiska språkförståelsen betydelse?


Välkommen till ett seminarium om vägen framåt för den nordiska språkförståelsen med fokus på de skandinaviska språken men där vi också diskuterar hur övriga språk tas in i den nordiska språkförståelsen.


För mer information, program och anmälan se bifogad inbjudan


Tid & plats: måndagen den 27 april, kl 09.30-18.15, Nordens folkhögskola Biskops-Arnö, Bålsta. För vägbeskrivning www.biskopsarno.se


Arrangörer: Nordens Folkshögskola Biskops-Arnö, Nordiska rådets svenska delegation, Språkrådet, Föreningen Norden, Norden i Fokus, Danmarks ambassad, Finlands ambassad, Islands ambassad och Norges ambassad


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 26 februari 2009 14:50


Radioprogrammet Språket  i P1 i tisdags handlade om ämnesundervisning på engelska i svenska gymnasier (sk SPRINT-undervisning – språk- och ämnesintegrerad undervisning). Det framkom genom intervjuer med elever, lärare och Maria Lim Falk som skrivit en avhandling  om detta, att inlärningen är mödosammare och tar längre tid för eleverna samt att kunskaperna dessutom blir ytligare och mer osammanhängande. Ofta tappar eleverna dessutom intresset för att läsa vidare i ämnet. Trots det blir undervisning på engelska i Sverige allt vanligare, och  Språkrådets tidigare chef Olle Josephson, kallar detta för en pedagogisk katastrof. Hittills har det varit mycket ambitiösa elever, som har en motivation att plugga hårt som frivilligt valt undervisning på engelska. Fortsätter ökningen i samma takt kommer även mindre duktiga och motiverade elever att undervisas på engelska, vilket enligt Olle Josephsson kommer att leda till en kris och ett sammanbrott, p g a att dessa elever inte kommer att vara beredda att lägga ner så mycket extra tid som behövs när undervisningen sker på engelska.


Dessa fakta borde vara en orsak till besinning för alla skolor som okritiskt inför SPRINT-undervisning!


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 februari 2009 14:34


Om det är någon som undrar, så låg Språkförsvarets blogg nere från midnatt till middagstid idag på grund av att denna bloggportal genomförde underhåll.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18
19
20 21 22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards