Direktlänk till inlägg 4 december 2008

Vissa jurister skriver för varandra

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 december 2008 11:25


Förtroendeutredningen överlämnade häromdagen sitt betänkande till justitieministern. Sigurd Heuman och Fredrik Bohlin, särskild utredare respektive sekreterare, i Förtroendeutredningen, presenterade några av utredningens förslag i en debattartikel i Dagens Nyheter, där de också tog upp språkliga aspekter:  


När det gäller domar kan konstateras att de läses av många fler personer än man kanske kan tro. Genom att de också ofta finns tillgängliga på webben når de i dag ut till en väsentligt vidare läsekrets än tidigare.

Av våra undersökningar framgår att domar inte i första hand verkar skrivas för parterna i målet utan mer för kolleger i högre rätt och andra juridiskt bevandrade personer. Att så är fallet beror nog på en gammal invand tradition om hur domstolsjurister lär sig domskrivning.

Problemet är emellertid att domarna ofta brister i läsbarhet. Det är helt enkelt svårt för en juridiskt oskolad part att förstå hur domstolen har resonerat. Vi menar att nuvarande domskrivningsideal måste ges upp. Det språkpolitiska målet att den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig måste gälla även för domstolarna. Vi lämnar olika förslag på hur detta mål ska nås. Bland annat tillhandahåller vi olika språkliga hjälpmedel som domare ska kunna använda för att öka begripligheten i sina texter.



(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

T

4 december 2008 19:34

Inte för att domarna skriver domar, men ändå... Jag kan hålla med, men för den juridiska diskussionen krävs en viss språknivå och jag köper inte helt att man kan få "både och". Dock tycker jag att det skulle vara bra med en förstasida i domarna där en enkel men ändå korrekt sammanfattning av målet görs, och att man lägger långa begrepps- och praxisdiskussioner men tunglästa referenser i en bilaga.

//Föredraganden (d.v.s. en som skriver domare)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards