Direktlänk till inlägg 20 november 2008

Studera gratis på engelska i Sverige

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 november 2008 14:38


(Texten är hämtad från Dagens Nyheter den 20/11  - vår fetstil)


Sverige lockar allt fler utländska studenter. Aldrig tidigare har så många studenter börjat vid Sveriges universitet och högskolor som förra läsåret - och ökningen fortsätter. Det visar Högskoleverkets (HSV) preliminära siffror för hösten. Mest ökar antalet internationella studenter. En fjärdedel av alla nya studenter förra läsåret var inresande från andra länder. Dessutom utgjordes de senaste två läsårens ökning, på närmare 6.000 nybörjarstudenter, till 43 procent av internationella studenter.

Majoriteten har tagit sig hit på egen hand, så kallade free movers, och övriga kommer inom ramen för utbytesprogram mellan lärosäten.

- Många ville till England eller USA, men jag har alltid velat studera i Sverige. Sverige är väldigt bra på teknologi, säger Oguzhan Erim, som precis avslutat ett tvåårigt mastersprogram och nu vill börja jobba i Sverige.

Samtliga deras kurser bedrivs på engelska, och en anledning till det ökade intresset från internationella studenter tros vara de tvååriga masterutbildningarna på engelska. Högskoleverkets preliminära tal för hösten 2008 visar också att det totala antalet internationella studenter, i jämförelse med förra hösten, fortsätter att öka - takten är för närvarande 17 procent upp.

Enligt HSV:s rapport är andelen internationella studenter störst på lärosäten som erbjuder teknisk utbildning, och av KTH:s studenter är ungefär 3.000 från andra länder. Majoriteten av skolans utbytesstudenter är från europiska länder medan över 90 procent av dem som läser mastersprogram på KTH är utomeuropeiska. Många är från Kina, Indien, Nigeria, Turkiet och Pakistan.

- Att utbildningen är gratis är en stor anledning till att många studenter väljer att plugga i Sverige.



(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards