Direktlänk till inlägg 16 augusti 2008

Bristfällig turistinformation på tyska

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 augusti 2008 21:30


Denna nyhetsartikel från Borås Tidning bekräftar den inte alltför djupsinniga iakttagelsen att språkkunskaper, inte bara i engelska, betyder affärer och pengar:


"Markus Lenk som driver förmedlingssajten Ferienwohnung-netz.de med Erkrath i Neandertal som bas menar att Sverige är uselt på turistinformation på nätet.


Lenks nätplats innehåller ett hyggligt stort utbud av svenska stugor. Men av hans kunder är det ändå bara en liten rännil som söker sig norrut till feriehus i Sverige.
– Frankrike, Italien och Spanien är det stora resmålen för våra kunder som söker semesterbostad, säger Lenk.


Samtidigt tror han att det går att öka intresset för Sverige betydligt, genom bättre och flödigare information, speciellt på tyska språket.


– 100 miljoner tyskspråkiga är en stor marknad. Då är det märkligt att så mycket information bara finns på engelska. Dessutom är det svårt att få fram material över huvud taget om aktiviteter, saker att se och uppleva. De danska och tyska turistorganisationerna är mycket bättre på att leverera material, säger Markus Lenk som själv söker flitigt för att komplettera med information."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo, aukt Stockholmsguide

18 augusti 2008 09:26

Den senaste i raden av tokerier när det gäller språkprioritering i Sverige är följande: Stockholms Stadsmuseum planerar att från nästa år införa guidade turer i bl a deckarförfattaren Stieg Larssons spår. I vilket land är det som svenska deckare slår som allra bäst? Jo - i Tyskland, där de svenska författarnas översatta verk nästan inte hinner levereras i den takt som läsarna önskar.

Vad vore då naturligare än att dessa guidade turer genomförs på tyska? Men är det då på sitt modersmål som Stieg Larssons största grupp utländska fans får följa den guidade turen? Nej! Engelska blir det - ett språk som visserligen är på frammarsch även i Tyskland men inte på långa vägar har "infiltrerat" modersmålet som vi ser det i Sverige.

Man kanske skulle kontakta Stadsmuseet och föreslå en ny omgång i tankeverksamheten ...

 
Limpan

Limpan

23 augusti 2008 01:04

Kanske borde tyskar, fransmän, italienare med mera lära sig lite fler tungomål istället. Inte lätt för Neandertalaren herr Lenk att förstå.

http://haardkaar.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards