Direktlänk till inlägg 24 maj 2008

Nödvändigt med rimliga krav på vad språkteknologin kan åstadkomma

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 maj 2008 22:59


Myndigheten för skolutveckling har nyligen publicerat en artikel, "Språkteknologin öppnar nya möjligheter för lärandet", av Stefan Pålsson. Artikeln försöker ringa in läget för språkteknologin just nu, förväntningar på densamma och vad den realistiskt sett kan åstadkomma.


"Det är nödvändigt att kunna ställa rimliga krav på vad språkteknologin ska prestera, påpekar Rickard Domeij. Under vissa perioder har det funnits en övertro på vad som egentligen är möjligt. När förhoppningarna grusats har man tappat tron på tekniken. Utvecklingen har därför gått i vågor sedan 1960-talet, när forskarna på allvar började intressera sig för området. Men idag fungerar tekniken bättre än någonsin, samtidigt som förväntningarna är betydligt mer realistiska. Framför allt gäller det att förstå att det faktiskt rör sig om ett samspel mellan människa och teknik.


Maskinöversättning hör till de områden där både utvecklare och användare länge pendlat mellan hopp och förtvivlan. Numera inser dock de flesta att automatiska översättningar mellan språk är oerhört komplicerat. Utvecklingen har dock gått ganska raskt framåt de senaste åren, och i regel kan man få fram en råöversättning som åtminstone ger ett ungefärligt grepp om vad texten handlar om. Det har stor betydelse i ett samhälle som blir alltmer globaliserat och flerspråkigt."


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 feb 11:50

Tyvärr kan bara ingressen återges. Artikeln ligger bakom en betalmur på Hufvudstadsbladet:   ” Affärsspråket för ett finskt företag som vill göra affärer i Sverige är självklart svenska, inte engelska. Det säger personer med erfarenhet av a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 12:28

Idag publicerade Oatly – tillverkare av en havredryck – en annons på ett helt mittuppslag i Dagens Nyheter. Annonsen bär rubriken ”Bonde söker bönder”. Oatly har tidigare gjort sig känt för att publicera infantil annonstext på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 08:00


(Texten är hämtad från Förenta Nationernas regionala informationskontor (UNRIC) för Västeuropas webbplats)       30.1.2019 – Det finns nästan 7000 olika språk i världen. Av dem anses över 2600 vara hotade, och många av de hotade språke...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 feb 08:00


Detta lägenhetshotell blev klart för ca två år sedan. Dessa två år har  parkeringsreglerna endast angivits på engelska. Det har alltså inte funnits någon information på svenska.   Vid språkliga övertramp som dessa brukar jag ingripa men detta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 feb 17:11


Det är dessvärre inte bara Nationalmuseum som gör reklam på engelska bland Sveriges museer. Här är Tekniska museets reklamskylt med texten ”Explore and experiment with us”.   Hälsningar Christina   (Denna nätdagbok är knuten...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

117 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se