Direktlänk till inlägg 30 april 2008

Lärosäten utvecklar egen språkpolitik

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 april 2008 17:26

  

Högskoleverket har nyligen  publicerat en rapport, ”En högskola i världen – internationalisering för kvalitet (Rapport 2008:15 R)”, ur vilken vi saxar följande:


Av svaren på vår (d.v.s. bedömargruppens – vår anm.) enkät  framgår att flera lärosäten arbetar med att ta fram en egen språkpolitik, även om det bara är Göteborgs universitet som rapporterar om en fastställd sådan politik. Resultatet från Göteborg har emellertid blivit ett i bedömargruppens tycke mycket bra dokument för fortsatt arbete med språkfrågor inom lärosätet. Universitetet går nu vidare med att utveckla en handlingsplan kopplad till den antagna språkpolitiken. Till andra lärosäten som också är på god väg hör Handelshögskolan i Stockholm, Karlstads uni­versitet och Kungl. Konsthögskolan som alla rapporterar att de ska anta en språkpolicy inom kort. Ytterligare några, bland andra Södertörns högskola och Kungl. Musikhögskolan, anger att de arbetar med att utveckla en egen språkpolicy och Konstfack ska prioritera detta arbete för de närmaste åren. Växjö universitet beskriver att man har anordnat seminarier om språkpolicy och fortsätter med interna diskussioner.”


Därtill kommer Umeå universitet och medicinska och farmaceutiska vetenskapsområdet vid Uppsala universitet. Språkförsvaret tycker att det är ett framsteg att universitet och högskolor utarbetar lokala språkplaner, eller som ett antal medlemmar skrev i ”Förslag till språkpolitik för den svenska högskolan” den 12/10 2007:


Det måste också utarbetas en ny högskoleförordning, som bland annat reglerar frågan om arbets- och kommunikationsspråk, undervisningsspråk och examinations- och avhandlingsspråk. En ny högskoleförordning bör också präglas av ett rättighets- och mångspråkighetsperspektiv med ett huvudspråk som grund. I väntan på en ny högskoleförordning bör de lokala universiteten och högskolorna uppmuntras att utarbeta lokala språkplaner. Detta är ett utmärkt sätt för att medvetandegöra såväl högskoleledningar som undervisande personal och studenter om språkfrågans betydelse: bättre en dålig språkplan än ingen alls (vår fetstil). Den som vill spela på den europeiska eller globala arenan kan inte göra detta förutan grundlig debatt och eftertanke.” 


Ännu bättre är naturligtvis en ny, uppdaterad högskoleförordning, som bygger på de riktlinjer som utvecklades i ovannämnda förslag till språkpolitik. Lokala språkplaner för de enskilda lärosätena kan då "hängas upp" på denna.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se