Alla inlägg under mars 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 mars 2008 20:35



Den danska tidsskriften Budstikken utkommer snart med årets första nummer i ett nytt och större format.  Innehållet är som följer:


Søren Gosvig Olesen: Omkring omkring. Argumenter om sprog.
Cæcilie Helmer Madsen: Svensk over Sundet.

Per Øhrgaard: En tale for min syge niece – Danmark. Foredrag holdt på CBS’ sprogpolitiske konference den 5. december 2007.

I de lærdes verden. Anmeldelse af Jørgen Nørby Jensen, Margrethe Heidemann Andersen, Marianne Rathje og Jørgen Schack (red.): Ved lejlighed. Festskrift til Niels Davidsen-Nielsen i anledning af 70-års-dagen (2007) (Bent Pedersbæk Hansen).


Numret kan beställas härifrån.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 3 mars 2008 20:26

  

(Denna text är hämtad från Språkrådets Aktuellt-avdelning)


För några dagar sedan avhölls det sista årsmötet i föreningen Nya tungomålsgillet, och då fattades beslutet (stadgeenligt, för andra gången) att föreningen skulle läggas ned. Även föreningens tidskrift Målföret upphör.

Dagens Nyheters språkvårdare Catharina Grünbaum festtalade och deltagarna trakterades med hemlagad husmanskost och spelmansmusik. Det var som en medlem, Johan Faxér, uttryckte det: ”som vanligt ett mellanting mellan lärt symposium och bondkalas”. Ett visst vemod fanns förstås, men mest tacksamhet mot de två parhästar som dragit lasset under de tjugo år föreningen funnits till, Bernt Olsson och Kerstin Pettersson.

För alla som sympatiserar med Nya tungomålsgillet, och de är många, finns som tröst en webbplats, tungomålsgillarna.se,  som vill fylla samma syfte, nämligen ”verka för en rik, fantasifull och för alla begriplig svenska, bekämpa avsiktlig språkmisshandel och motverka social skiktning av språket ... verka för dialekternas fortlevnad och respektera minoritetsspråken i Sverige”.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 mars 2008 20:08

Språkförsvarets webbplats, som har haft tekniska problem sedan den 12/2, håller nu på att hämta sig. Webbplatsen - med undantag för några arkiv - går nu att uppdatera.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards