Alla inlägg under februari 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 februari 2008 23:08

Språkförsvarets webbplats är åter uppe. Tyvärr kan vi fortfarande inte uppdatera sidan, men problemet kommer nog snart att lösas.

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2008 21:53

Webbplatsen ligger just nu nere för underhåll. Se också tidigare meddelande idag.

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2008 12:50


Språkförsvarets webbhotell gjorde en uppdatering av sin programvara i morse, vilket har lett till tekniska problem för vår webbsida. De nuvarande inställningarna i vårt publikationsverktyg klarar inte av denna uppgradering.  Det betyder att det inte går att arbeta med sidorna just nu, d.v.s inga uppdateringar kan ske. Vi arbetar på att hitta en lösning så snart som möjligt.


Det mesta som redan är inlagt fungerar dock externt.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2008 12:05

Rasististiska och sexistiska värderingar kan dölja sig i de förinlagda sms-ordlistor, som finns i alla mobiltelefoner, enligt en artikel i Dagens Nyheter från igår.


"Zigenarpack", "arabfitta" och "negerfitta" är några av orden som finns inlagda i Sony Ericssons mobiler. Nokia har rensat bort dessa ord, men har kvar ordet "fitta".


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 februari 2008 15:34


(Eftersom den mellannordiska språkförståelsen har stor betydelse för det nordiska samarbetet, återger vi här Föreningen Nordens och ABF-Stockholms presentation av seminariet.) 


Det nordiska samarbetet är väl utvecklat och det har sin starkaste bas i de många kontakterna medborgarna emellan. Det gäller inte bara det politiska samarbetet inom ramen för Nordiska Rådet utan i ännu högre grad i form av ett organiserat samarbete så som det kommer till uttryck i kultur- och vänortsutbyten. Föreningarna Norden har härvidlag sedan nittiotalet år spelat en viktig roll. Detta samarbete har inte minskat i betydelse efter det att de nordiska länderna utom Norge och Island blivit medlemmar av den Europeiska Unionen. Mot denna bakgrund ordnar Föreningen Norden i Sverige i samarbete med ABF Stockholm ett heldagsseminarium i Sandlersalen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm fredagen den 7 mars 2008 kl 9-15.15  


Seminariets fokus är medborgarnas ansvar och möjligheter att inte minst genom sina egna fria organisationer stärka den nordiska gemenskapen,inte som en bastion gentemot det övriga Europa utan som kraftkälla i Europa. Erfarenheterna visar att det nordiska samarbetet alltid haft en öppenhet gentemot omvärlden och bedrivits med ett slags självklarhet som gynnat utvecklandet av en reell gemenskap över gränserna. Inåt har samarbetet aldrig syftat till att värna den egna nationen utan till att bredda och fördjupa gemenskapen. Det har dock funnits en risk i detta när det gäller synen på Europa. Självgodheten ligger nära och alltförmånga har sett på gränsöverskridandena till dagens Europa antingen med ängslan eller med avståndstagande. Seminariet är öppet för allmänheten men förutsätter föranmälan.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2008 23:05


Den svenska myndigheten Skolverket fortsätter att bevilja tillstånd för språkbytesskolor i oförminskad takt. Myndigheten är helt opåverkad av riksdagsbeslutet den 7 december 2005 om att svenska är huvudspråk i Sverige, och verkar på det hela taget gå sina egna vägar.


Under januari månad har Skolverket hunnit bevilja tillstånd för Engelska skolan AB - Sveriges största språkbyteskoncern - för skolor med vardera ca 500 elever mellan 12 och 16 år i Sundsvall, Jönköping, Karlstad och Göteborg, i tider då elevantalet i Sveriges kommuner kraftigt minskar. I Gävle har nyligen skolan fått tillstånd för ett högskoleförberedande gymnasium för 360 elever med 90% undervisning på engelska.


Detta skall läggas till skolans tidigare etableringar i Stockholm, Linköping, Västerås, Örebro, Gävle och Eskilstuna.


På sikt vill Engelska skolan AB säkert finnas i varje större stad. I sin reklam riktar man sig till de elever som skall bli framtidens beslutsfattare i Sverige - ett genialt sätt att etablera engelskan i informella nätverk utan någon som helst offentlig debatt.


Skolverket är antingen helt omedvetet, eller mycket medvetet, i sina beviljanden. Frågan är om Engelska skolan AB har en direktingång hos Skolverkets handläggare, eftersom allt som skolan ansöker om beviljas. Andra friskolor får numera ofta nej med motiveringen risk för överetablering, också när de ansöker om betydligt mindre skolor än Engelska skolan. Men det förstås, denna skolas idé är ju så unik - samma ämnen och pedagogik, men på ett annat språk!!!


Språkbyte skall inte understödjas med skattebetalarnas pengar.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2008 10:56


(Seminariet riktar sig till anställda inom Botkyrka kommun)


Svenskan är ett ganska litet språk, och ett hotat språk. Inte som man vanligen tror av förenkling eller främmande inflytande. Men risken är att vi använder det allt mindre och att det går att använda på allt färre områden.

Företag har engelska som koncernspråk. Medierna sänder mest på engelska, och på de internationella kanalerna är det inte ens textat. Universitet och högskolor undervisar mer och mer enbart på engelska. Och så vidare.

Snart kan vi inte kommunicera om svåra saker på svenska, språket utarmas och försvinner kanske som många små, svåranvända språk gjort.

Vad är på gång? Vad bör vi göra? Vad kan vi göra för att rädda språk och förståelse? Göran Hägg, författare, debattör och docent i litteraturvetenskap tar upp risken med att vi använder svenska språket allt mindre och att det går att använda på allt färre områden.

När, var hur?
Tid: seminariet hålls den 13 maj kl 7.45-8.45
Plats: Kommunalhuset plan 2, rum 2.
Kostnad: seminariet är kostnadsfritt.
Anmälan: senast 11 april till kompetenscentrum@botkyrka.se

Begränsat antal platser.
Avanmälan senare än 1 vecka före kursstart debiteras med 500 kr.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.  

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 februari 2008 21:58

Skolverket har accepterat att Engelska skolan utvidgar sin verksamhet till att också starta ett gymnasium. En ironisk insändare i dagens Gefle Dagblad kommenterar beslutet:


"Den högst frivilliga språkkolonialiseringen av vårt land får alltså fortsätta i lugn och ro utan minsta protester från någon. Engelskan är ju så mycket finare än svenskan. 'Vi tar till svenskan, när så behövs' var det något ljushuvud som hävdade. När lärde sig världens bästa lärare från London och Texas det? Var det på flyget hit, eller? Men det är klart ett så onödigt och andefattigt språk som svenskan lär man sig väl på en kafferast.


Avslutningsvis bara en liten bagatell i sammanhanget; Engelska skolan i Sverige anmäldes totalt 13 gånger till Skolverket 2007. Nu rörde det sig enbart om petitesser som att skolplikten satts ur spel, att elever med särskilda behov inte får någon hjälp och att lärare tvingas sätta godkända betyg på elever som varit borta mycket. Och att ledningen inte är förtrogen med det svenska skolsystemet. Och att rektorn inte förstår svenska."


Läs hela insändaren här!


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se