Direktlänk till inlägg 21 november 2007

Ta inte bort språken från ykesprogrammen!

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 november 2007 15:36


Söndagen den 25/11 kl. 15.25 sänder Utbildningsradion ett program, "Ta inte bort språken från yrkesprogrammen",  i SVT1. I förhandsannonseringen sägs det: 


"Behöver en bilmekaniker kunna engelska? Det diskuteras ofta huruvida eleverna på yrkesförberedande gymnasieprogram behöver läsa kärnämnen som svenska, engelska och matte.


Man har fått för sig att en blivande bilmekaniker inte behöver läsa så mycket engelska eftersom de inte ska läsa vidare på universitetet. På Tyresö gymnasium tänker man precis tvärtom. Om eleverna inte klarar godkänt i kärnämnena så får dom inte göra praktik.


Gäster i studion är Sven Sölch, som är lärare i engelska och svenska på fordonsprogrammet, och Mathias Vesterberg som går tredje året på samma program."


Dessutom tycks "man" ha fått för sig att eleverna på yrkesprogrammen inte behöver läsa något främmande språk utöver engelska. Detta går inte bara emot EU:s målsättning om att alla medborgare bör lära sig två främmande språk utöver sitt modersmål; det är också uttryck för en förklenande inställning till elever, som inte går på de högskoleförberedande programmen. Vad är det som säger att det skulle finnas en så stor inlärningsklyfta mellan elever på teoretiska program och yrkesprogram, att de senare inte skulle klara av att lära sig ett andra främmande språk? Vad är det som säger att de senare i livet inte skulle vilja byta yrkesinriktning? Ju yngre man är, desto lättare är det att lära sig ett nytt språk.


Per-Åke Lindblom


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14
15
16 17 18
19 20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
<<< November 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se