Direktlänk till inlägg 26 juni 2007

Konferens om språkvård och språkpolitik

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 juni 2007 18:48

Den 9–10 juni nästa år ordnas en internationell konferens på kursgården Vår Gård i Saltsjöbaden, Stockholm för att stimulera svensk och nordisk forskning om språkvård och språkpolitik. Den arrangeras för medel som blev kvar när Svenska språknämnden lades ned och stöds också av Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen (som Språkrådet är en del av).

Syfte
Syftet är att uppmärksamma, stimulera och initiera svensk och även nordisk forskning om språkpolitik och språkvård. Tyngdpunkten ska alltså snarare ligga på presentation av forskningsuppgifter – planerade, pågående eller avslutade – och på teoretiska och metodiska problem, inte så mycket på praktiska riktlinjer för språkpolitik och språkvård.

Program
Programmet är indelat i fyra sessioner som var och en inleds av ett plenarföredrag. Efter plenarföredraget följer kommentarer till föredraget av två särskilt vidtalade konferensdeltagare. Därefter ges plats för 2–4 sessionsföredrag.

Sessioner och plenartalare
De fyra sessionerna och sessionsinledarna är följande:
– Flerspråkighet och språkval i organisationer och samhällen. Ulrich Ammon, Duisburg-Essen Universität.
– Engelska som andraspråk i Europa. David Graddol, The English Company.
– Minoriteter och minoritetsspråkspolitik. Susan Gal, University of Chicago.
– Standardisering, normstrider och attityder. Sally Johnson, University of Leeds.

Sessionsföredrag
Sessionsföredragen ansluter till något eller några av konferensens teman. Dessa bör uppfattas relativt brett; det är önskvärt att ge utrymme för så mycket forskning som möjligt som på något sätt anknyter till ämnet för konferensen. Arrangörerna måste dock förbehålla sig rätten att göra ett urval om alltför många föredrag anmäls.

Konferensspråk
Konferensspråk är svenska, skandinaviska och engelska. Föredrag och diskussionsinlägg på svenska eller skandinaviska tolkas till engelska.

Dokumentation
Föredragen kommer att dokumenteras i en särskild volym som ges ut av Språkrådet (Institutet för språk och folkminnen).

Inkvartering och kostnader
Deltagarna inkvarteras på Vår Gård. Det finns möjlighet att övernatta också mellan söndag den 8 och måndag den 9 juni. Mat, logi och konferensdeltagande är gratis. Deltagarna betalar alltså bara sina reskostnader.

Anmälan om föredrag och deltagande
Föredrag med preliminär titel och kort sammanfattning både på svenska/skandinaviska och engelska ska anmälas till arrangörerna senast 5 november 2007. Sammanfattningen bör omfatta högst 4 500 tecken, inklusive blanksteg och text på båda språken. Meddela till vilket av konferensens fyra teman föredraget i första hand anknyter.

Deltagande anmäls senast den 14 januari 2008. Då deltagarantalet måste begränsas till cirka 80 personer kan arrangörerna tvingas göra ett urval. Visst försteg kan då ges till dem som anmält sig i god tid. Vi eftersträvar också geografisk spridning och någorlunda balans mellan konferensens olika intresseområden.


Anmälan om föredrag eller om deltagande, liksom förfrågningar, skickas till Olle Josephson, Språkrådet, Box 200 57, 104 60 Stockholm. E-post: Olle.Josephson(ā)sprakradet.se (ändra ā till @).


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards