Alla inlägg under mars 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 mars 2007 16:03

Verein Deutsche Sprache(VDS) grundades 1997 av professor Walter Krämer, och har nu blivit ett slags folkrörelse med 28000 medlemmar, bland annat Tysklands mest kände trubadur Reinhard Mey, kabarettartisten Dieter Hallervorden, nobelpristagaren Reinhard Selten, fotbollstränaren Ottmar Hitzfeld, många utländska germanister osv. Resultaten är fantastiska. Storföretag har fått passa sig när de gör PR på engelska eller det som tyskar anser vara engelska. Telekom, Tysklands största telefonbolag, fick klagomål över att man inte kunde träffa en viss Herr German Call och att man därför inte ville ringa till honom heller. De fick ställa om annonsverksamheten helt. Den mäktiga försäkringsbranschen fick be om ursäkt för obegripliga engelska uttryck, som nu är bortrensade och ersatta med tyska ord. Till och med Mc Donalds använder nu "Ich liebe es" istället för "I´m lovin it". Wal Mart, som 1998 gick in på den tyska marknaden, försökte att vinna kunderna med amerikansk företagskultur, PR på engelska och VD:ar som vägrade lära sig tyska. Resultatet var förödande. 2006 sålde man allt och försvann, med en uppskattad förlust på 1 miljard dollar i bagaget. Allt detta kan man läsa om i VDS-medlemmen Reiner Pogarells lilla skrift "Warum sollen Dänen Deutsch lernen, studieren und sprechen?" Schriften des Centers für deutsch-dänischen Kulturtransfer 16, Universität Aalborg, ISBN 978-87-91695-03-2. För alla som kan tyska rekommenderas denna skrift varmt.Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Mars 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se