Direktlänk till inlägg 5 januari 2007

Med språket följer en uppsättning värderingar

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 januari 2007 00:06

Många tror att en skönmålning som denna tillhör det förflutna. Men den artikel, från vilka dessa citat är hämtade, skrevs så sent som 2004."I agree with the Kling thesis for the simple reason is that American economic and military preponderance throughout the world allows English to stay dominant. English first was spread worldwide through the British Empire, which extended the language throughout Asia, the Middle East and Africa. From Hong Kong to Africa, the British Empire was home to nearly a quarter of the world population in the 19th century and this allowed English to become the worldwide language and the emergence of America in the 20th century merely cemented it. As long as America is the leading military and economic power, then English will still be the dominant language."På den punkten har författaren rätt, men ett språk kan överleva som lingua franca, även om den viktigaste bäraren, d.v.s staten, inte längre dominerar på världsarenan eller t.o.m upphör att existera - se romarriket och latinet."The power of English language is under girded by the spread of the Anglo-Saxon values but this value is worldwide. As I mention previously, the presence Anglosphere is not longer a Western phenomena but worldwide phenomena. Where the English language permeates, the American/British values travel with it. Med engelskan expansion följer också som författaren helt riktigt skriver en uppsättning speciella värderingar. Men därav följer inte att alla dessa värderingar skulle vara odelat positiva. Mottagandet är dessutom minst sagt blandat.Per-Åke LindblomDenna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 9 dec 12:23


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 8 dec 16:10


  Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 4/12 och hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook.    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se