Direktlänk till inlägg 11 november 2006

Engelska är inget neutralt lingua franca

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 november 2006 19:11

Det heter ofta att engelska är ett neutralt lingua franca. Men det stämmer inte.Latinet, som användes som vetenskapligt språk på medeltiden och fram till mitten av 1800-talet, var däremot neutralt. Det var ingens modersmål och ingen hade ett försteg framför den andre. Det är väl känt från internationella konferenser vilket försteg som infödda engelsktalare har framför dem som använder sig av engelska som andra språk. De förra kan utnyttja språkets hela register med alla dess nyanser och uttalet kommer att vara en sanktionerad variant. Alla andra kommer att tala med brytning mer eller mindre.Engelskans expansion på andra språks bekostnad, bl.a i Europa, är också mycket profitabel för engelsk och amerikansk språkindustri liksom för universiteten i den anglo-saxiska världen. Enligt British Council är det engelska språket Storbritanniens näst viktigaste produkt efter nordsjöoljan. 2001 studerade 220000 utländska studenter, varav 132000 från Europa, vid brittiska universitet. Samtidigt deltog 563000 utlänningar i olika språkskolor eller –läger kortare eller längre tid. De sammanlagda intäkterna som denna undervisning i engelska och tillhörande språktjänster beräknades generera, uppgick till 13 miljarder euro.Australien har också upplevt en explosion av utländska sökande till sina universitet. Hur gärna vissa universitet på den europeiska kontinenten än vill konkurrera med anglosaxiska universitet i fråga om undervisning på engelska, så kommer de alltid att sladda efter. Problemet är ju att huvuddelen av studenterna inte kommer att ha engelska som modersmål liksom heller inte det omgivande samhället.Jag känner inte till vilka inkomster som den amerikanska mediaindustrin, filmbolag, skivindustri, förlag, internetföretag etc., drar in tack vare det engelska språkets ställning på den globala arenan. Förmodligen är de många gånger större än den brittiska mediaindustrins.Ekonomisk, militär dominans och expansion hänger ihop med kulturell, språklig dominans och expansion. Vissa är mycket medvetna om vilken roll som engelskan spelar och kan spela:“It is in the economic and political interest of the United States to ensure that if the world is moving toward a common language, it be English; that if the world is moving toward common telecommunications, safety, and quality standards, they be American; and that if common values are being developed, they be values with which Americans are comfortable. These are not idle aspirations. English is linking the world… Americans should not deny the fact that of all the nations in the history of the world, theirs is the most just, the most tolerant, the most willing to constantly reassess and improve itself, and the best model for the future. “(David Rothkopf, Foreign policy 1997)Det är inget fel med ett internationellt lingua franca, men kom inte säg att engelskan är neutralt. Engelskan är snarare ett ”killer language”, som någon har skrivit. Den som vill ha ett neutralt lingua franca måste leta bland andra språk, exempelvis ett konstgjort språk som esperanto eller ett utdött språk som latinet. Under tiden måste vi försvara vårt eget språk, svenskan, och samtidigt försvara alla andra språk, som är hotade.Per-Åke LindblomDenna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 nov 14:35


    Hej!   Förvisso är det ett otyg att engelska används i tid och otid här i landet men det är lika viktigt att värna om svenskan genom att påtala när journalister skriver helt tokiga saker som "Polisen eftersöker tips efter överfallen i Fa...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 nov 12:23

Jag har under denna vecka upplevt en positiv förändring i min språkliga vardag och som jag vill delge er följare av denna utmärkta och mycket viktiga nätdagbok:   På Folktandvårdens mottagning där jag bor har hälsningsmeddelandet då man når växel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 nov 11:58


(Brev till Språkförsvaret)   Hej    Jag vill nominera blöjtillverkaren Libero som ägs av det svenska företaget SCA till Årets anglofån. På blöjpaketen, som saluförs till svenska konsumenter, finns inte ett enda ord på svenska. Inte ett enda. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 nov 11:59


HUI = Handelns utredningsinstitut, vars officiella namn sedan år 2010 är "HUI Research AB" och som därmed sorterar under avdelningen "Fånig och fullkomligt onödig svengelska i dess värsta form".   Icke desto mindre: Ett nytt ord i svenskan alltså...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 19 nov 15:20

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

122 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2006 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se